REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 8 secrete pentru a scapa de cicatrici

8 secrete pentru a scapa de cicatrici

Știai că există metode de vindecare a cicatricilor care nu implică intervenția chirurgicală? Citește acest articol și vei găsi opt metode de vindecare a cicatricilor în mod natural.

Exista persoane pentru care cicatricile sunt  un motiv de a depana amintiri fascinante sau de a incepe o conversatie, insa pentru cei mai multi oameni, acestea sunt foarte neplacute si uneori chiar jenante. De fapt, cicatricile pot chiar schimba viata unei persoane si pot fi traumatizante, in functie de felul in care au aparut - de aceea multi  isi doresc sa scape de ele.

Ei bine, exista metode de vindecare a cicatricilor care nu implica interventia chirurgicala. In continuare veti gasi opt metode de vindecare a cicatricilor in mod natural, care se pot aplica in completa siguranta si in confortul propriei case. Iar partea cea mai buna a acestor tratamente - dintre care multe pot fi folosite si ca remedii pentru acnee - este ca nu sunt excelente doar pentru inlaturarea cicatricilor, dar vor contribui si la un aspect general mai sanatos al pielii!

Cum sa scapi de cicatrici in mod natural

Cicatricile sunt de regula semne ale unei rani, taieturi, sfasieri sau arsuri; ale unei sarcini sau fluctuatii drastice de greutate; ale unei operatii sau pot aparea chiar din cauza acneii. Cicatricile pot fi plate sau pot fi iesite in relief, uneori intr-o forma destul de grava.

Sunt greu de suportat, mai ales daca sunt localizate pe o portiune vizibila a corpului, cum ar fi fata sau mainile, motiv pentru care deseori oamenii vor sa scape de ele. Iata cum o poti face in mod natural.

Daca te-ai ranit in urma unei taieturi, laceratii sau arsuri, zona respectiva trebuie sa fie umeda si acoperita pana se vindeca. Poti folosi unt crud de shea sau ulei de cocos pentru mentinerea ranii umede. Acest lucru va preveni formarea unei cicatrici sau va impiedica cicatricea care se formeaza sa fie prea mare, prea adanca sau sa prezinte mancarimi.

Acizii grasi omega-3 si antioxidantii din untul de shea si uleiul de cocos au dovedit ca pot inhiba tesutul cheloid al cicatricii si pot reface pielea. In plus, pentru ca atat untul de shea cat si uleiul de cocos sunt  eficiente pentru hidratarea pielii, pot fi folosite in continuare ca tratament pentru minimizarea unei eventuale cicatrizari. Se aplica unt de shea sau ulei de cocos pe piele de doua sau trei ori pe zi. Nu e nevoie sa te cureti dupa aplicare, pentru ca atat untul de shea cat si uleiul de cocos sunt foarte bune pentru piele. Trebuie doar sa ai grija sa nu atinga hainele la care tii, pentru ca pateaza.

 

O alta optiune pentru cicatrici sunt plasturii cu gel siliconic. Acestia sunt niste plasturi lipiciosi, transparenti, ce pot fi aplicati pe o taietura pentru a accelera vindecarea, in acelasi mod in care o fac si plasturii obisnuiti. Pot reduce roseata si durerea cicatricilor.

Plasturii cu gel se folosesc in scop medicinal de la inceputul anilor 1980. Desi plasturii obisnuiti reprezinta un tratament eficient, au si cateva dezavantaje. Unii pacienti pot manifesta reactii pe piele din cauza benzii folosite pentru fixare, pot transpira excesiv iar aplicarea lor li se poate parea dificila. In plus,  o problema o constituie si aspectul inestetic, mai ales in cazurile cicatricilor de pe fata, unde acesti plasturi sunt vizibili si deloc atragatori.

In schimb, plasturii cu gel siliconic nu necesita fixare si sunt aproape invizibili cand sunt uscati, fiind mai usor de folosit si mai putin vizibili. Cu toate acestea, este nevoie de mai multe aplicari pe zi si trebuie asteptat pana se usuca, astfel incat amestecul sa nu pateze. Frictiunea cu hainele poate fi o problema, de aceea poate sa nu fie un tratament practic pentru toata lumea. 

In afara de aceste impedimente, plasturii reprezinta  o metoda foarte buna. Un studiu din 2009 publicat in Revista de Chirurgie Cutanata si Estetica a analizat eficienta gelului siliconic pe 30 de pacienti cu cicatrici. Gelul siliconic a fost aplicat ca o pelicula subtire de doua ori pe zi si verificat lunar timp de sase luni. La finalul studiului, cercetatorii au concluzionat ca “gelul siliconic cutanat este sigur si eficient in tratarea cicatricilor hipertrofice si cheloidale.” In plus, au observat ca este si “usor de aplicat si acceptabil din punct de vedere estetic.”

Folosirea fortei mecanice de apasare exercitata prin fase elastice ca tratament pentru arsuri a fost pentru prima oara folosita in 1860. Inainte de utilizarea faselor elastice, pielea proaspat vindecata trebuie pregatita sa accepte stresul si presiunea exercitate de materialul elastic. De aceea, se aplica initial o presiune blanda cu ajutorul bandajelor din bumbac.

In prezent, compresia elastica se aplica in mod predominant prin intermediul faselor elastice. Unele studii indica lipsa unor semne evidente de vindecare; altele, ca un studiu din 2010 publicat in Revista Indiana de Chirurgie Plastica, pretind ca terapia prin presiune obtine rate de succes in regresia cicatricilor, cuprinse intre 60 - 85 %.

Extractul de ceapa este o alta metoda naturala ce poate fi folosita, deoarece contine cateva  bio flavonoide unice, cum sunt quercetina, kaempferol si cepalina. Un studiu din Revista de Dermatologie Clinica si Estetica le-a cerut la  sase voluntari sa aplice extract de ceapa pe o zona afectata, timp de patru saptamani. Desi subiectii au manifestat o senzatie moderata de arsura, aceasta a trecut rapid.

La doua saptamani, subiectii au evaluat cicatricile tratate cu gel ca fiind semnificativ mai moi decat cei din grupul de control. Iar dupa opt saptamani de aplicare, toate variabilele ce tineau de aspect au fost imbunatatite considerabil la cicatricile pe care s-a aplicat gel. Concluzia a fost ca gelul cu extract de ceapa este sigur si imbunatateste semnificativ aspectul cicatricilor dupa cel putin patru saptamani de aplicare zilnica.

Binecunoscuta ca remediu natural pentru vindecarea multore afectiuni ale pielii, aloe vera  este eficienta si in tratarea cicatricilor. Calmeaza pielea afectata si regenereaza tesuturile deteriorate, stimuland procesul de vindecare.

In studii pe sobolani, tratamentul cutanat cu aloe vera s-a dovedit eficient in vindecarea arsurilor si cicatricilor. In plus, efectele de vindecare ale ranilor au fost verificat temeinic, inclusiv abilitatea acesteia de a inlatura cicatricile.

Desi este de preferat sa folosesti substanta de consistenta unui gel, obtinuta direct din frunza de aloe, este usor sa gasesti aloe vera pura si in magazinele naturiste. Pentru a folosi frunza, aceasta trebuie curatata de invelisul sau verde exterior pentru a ajunge la substanta gelatinoasa din interior. Se aplica gelul direct pe zona cicatrizata. Se lasa jumatate de ora sau mai mult. Se poate lasa si peste noapte, pentru ca se usuca foarte repede.

Se aplica de doua sau de trei ori pe zi. Cicatricile cauzate de acnee se vor diminua, iar pielea va capata o stralucire aparte si va deveni mai ferma, cu riduri mai putine - un beneficiu in plus!cicatrici

Uleiul din arbore de ceai este un remediu natural excelent pentru vindecarea cicatricilor. Este foarte eficient pentru ca are proprietati antiseptice, antibacteriene, antifungice si antivirale. Fiind un tratament natural eficient pentru acnee, uleiul din arbore de ceai este foarte util si pentru vindecarea cicatricilor. Cel mai util este in vindecarea cicatricilor hipertrofice si poate diminua treptat cicatricea. Se amesteca 2-4 picaturi de ulei din arbore de ceai cu ulei de cocos si se freaca zona afectata de doua ori pe zi.

Uleiul esential de helichrysum este o alegerea foarte buna pentru a diminua aspectul cicatricilor datorita proprietatilor sale antibacteriene, similare cu ale uleiului din arbore de ceai. Fiind antioxidant, helichrysum previne deteriorarea si ajuta la regenerarea pielii afectate. 

Uleiul de emu  reprezinta grasimea acestei pasari originare din Australia, inrudite cu strutul, topita si rafinata.  Acest ulei este cunoscut pentru abilitatea sa de a ucide bacterii si a reduce inflamatia.

Uleiul de emu este bogat in acizi grasi omega — omega-9, omega-6 si omega-3  — care ajuta pielea sa straluceasca datorita abilitatii de a penetra in profunzime si, prin urmare, de a hidrata. De aceea, poate fi benefic in tratarea inflamatiei si diminuarea aspectului cicatricilor, promovand procesul natural de vindecare al pielii.

 

Otetul din cidru de mere este un dezinfectant astringent si natural care il face un foarte bun antiseptic si un tratament eficient pentru acnee si cicatricile cauzate de acnee. Iar pentru ca otetul din cidru de mere poate inlatura celulele de piele moarta, poate contribui si la inlaturarea cicatricilor de acnee. Amesteca otetul din cidru de mere cu miere; apoi, cu ajutorul unei dischete demachiante, aplica pe piele sau pe zona afectata. Las-o cam 10 minute, apoi clateste. Poti face acest lucru de doua sau trei ori pe zi.

Cauze si tipuri de cicatrici

Cicatrizarea este o parte naturala a procesului de vindecare dupa o rana sau o inflamatie. Aspectul si tratamentul adecvat variaza in functie de tipul de cicatrice, adancime, marime si locatie. Alti factori care pot influenta cicatrizarea includ varsta, genul, sexul si etnia.

Pentru a identifica tipul potrivit de tratament, din cele enumerate mai sus, este bine sa identifici tipul de cicatrice pe care il ai. Sunt patru categorii principale:

Cicatrici cheloidiene

O cicatrice cheloidiana  poate fi descrisa cel mai bine ca o leziune ferma, cu aspect cauciucat sau ca un nodul fibros si lucios. Cicatricile cheloidiene variaza de la roz la culoarea pielii sau de la rosu la maro inchis. Acestea sunt rezultatele unui proces de vindecare, de regula depasind marginile ranii originale, din cauza fortelor mecanice care au actionat asupra ranii si a unei posibile infectii.

Cicatricile cheloidiene apar din cauza unor depozite de colagen in exces, insa sunt necesare studii suplimentare pentru a intelege mai pe larg acest proces. Cu timpul, o cicatrice cheloidiana poate limita libertatea de miscare. Benigna si sub nicio forma contagioasa, o cicatrice cheloidiana poate fi insotita de mancarimi severe, durere si modificari de textura. Acest tip de cicatrici sunt mai des intalnite la grupurile etnice cu pigmentul mai inchis decat la caucazieni.

Acest tip de cicatrici pot sa apara din diferite motive, ca urmare a unei arsuri, acnee, pojar, piercing al urechii, scarpinat, taieturi chirurgicale sau in zona unui vaccin. 

Tratamentul poate varia in functie de felul in care se prezinta cicatricea, mica si unica sau mare si multipla. Indiferent de cum arata, vindecarea ia de obicei timp si se face in cateva etape. Sunt persoane care prefera injectii cu steroizi, crioterapie (terapie prin inghetare) si plasturi cu silicon pentru atenuarea cicatricii. Se poate atenua formarea cheloidala cu ajutorul tratamentului prin presiune sau cu plasturi cu gel siliconic daca acestea se aplica suficient de timpuriu in cursul procesului de vindecare.

Cicatrici hipertrofice

O cicatrice hipertrofica  este similara cu una cheloida prin faptul ca este in relief, insa nu depaseste zona ranii. Este usor sa confunzi cicatricile hipertrofice cu cele cheloide, insa este foarte important sa faci distinctia intre cele doua pentru a aplica un tratament adecvat.

Cicatricile hipertrofice depasesc foarte rar 4 milimetri deasupra pielii — spre deosebire de cele cheloide, care sunt mai inalte. Acestea sunt de obicei rosii sau roz, dure si provoaca mancarimi. Cicatricile hipertrofice contin in principal colagen de tip III si sunt pozitionate paralel cu suprafata epidermei cu noduli multi si filamente de colagen extracelulare mari.

Cicatricile hipertrofice pot fi tratate cu mai mult succes  decat cele cheloide. Tratamentele includ injectii cu steroizi pentru a reduce inflamatia, plasturi cu silicon care aplatizeaza cicatricea, gel cu extract de ceapa si alte terapii concentrate pe sinteza de colagen. 

Cicatrici de contractie

Cicatricile de contractie apar ca urmare a arsurii pielii. De regula, acestea intaresc pielea, impiedicand abilitatea de miscare a zonei respective. Aceste tipuri de cicatrici pot fi adanci, afectand muschii si nervii si pot fi devastatoare pentru victimele cu arsuri, mai ales daca se formeaza pe mai multe parti vizibile din corp.

In functie de rana, cicatricile provocate de arsuri sunt inevitabile chiar si cu cele mai bune tratamente. Desi pot fi extrem de incomode, cicatricile fac parte din procesul de vindecare. Sunt proceduri care pot minimiza cicatrizarea, dar foarte rar se elimina complet. 

Cicatrici cauzate de acnee

Formele grave de acnee pot lasa urme care seamana cu niste cratere sau sunt unghiulare si valurite. Cicatricile post acnee pot afecta pe oricine. Cand eruptiile cauzate de acnee patrund adanc in piele o deterioreaza si afecteaza si tesutul de sub ea. Eruptia acneica se agraveaza daca pielea se inflameaza, ducand la aparitia unor umflaturi rosii ca niste chisturi sau noduli acneici. Se agraveaza mai ales daca acneea nu este tratata si duce la aparitia cicatricilor.

Daca strangi si storci un cos faci mai mult rau pentru ca se poate inflama. Cel mai bine este sa-l lasi in pace. Din pacate, mostenirea genetica joaca un rol important in predispozitia catre acnee si cicatrizare.

Probabil va intrebati de ce apar cicatrici. Pe masura ce acneea dispare, corpul incearca sa repare deteriorarea cauzata de inflamatie. In procesul de vindecare, corpul produce colagen pentru a ajuta pielea. Daca acesta este produs in cantitati prea mici sau prea mari, atunci apare cicatricea. Tipul de cicatrice care se formeaza depinde de cat de mult colagen produce pielea.

Desi nu se stie niciodata sigur daca se va forma sau nu o cicatrice, exista masuri de preventie care pot fi de mare ajutor. Indiferent de rezultat, cel mai bine este sa tratezi acneea imediat pentru a minimiza si preveni cicatrizarea.

Pentru sfaturi in aceasta directie cititi articolul : Cele mai eficiente tratamente naturale pentru acnee

Reteta pentru indepartarea cicatricilor

Masca din lamaie, miere si ulei din arbore de ceai pentru eliminarea cicatricile cauzate de acnee

Cantitatea obtinuta: cateva aplicari

INGREDIENTE:

MOD DE PREPARARE:

  1. Se combina toate ingredientele intr-un borcan.
  2. Se amesteca bine.
  3. Se aplica zilnic, se lasa pe piele 10–15 minute.
  4. Se curata bine.  

Se aplica masca o data pe zi timp de 8–10 zile. Daca apare un disconfort, opreste aplicarea sau aplica masca o data la doua zile.

Sfaturi suplimentare pentru inlaturarea cicatricilor

Desi se pot minimiza cicatricile, acestea nu pot fi inlaturate complet. Nu uitati ca orice remediu nou, mai ales in cazul femeilor insarcinate si copiilor, ar trebui testate si discutate in prealabil cu medicul.

Cu toate acestea, daca folositi aceste opt metode enumerate mai sus, veti observa o imbunatatire semnificativa a cicatricilor de care vreti atat de mult sa scapati. Asa ca folositi uleiurile esentiale, fasele elastice, plasturii cu gel si alte metode naturale pentru a inlatura cicatricile si a evita interventii chirurgicale inutile si deseori dureroase.

SURSE

http://draxe.com/how-to-get-rid-of-scars

#acnee #aloe vera #cicatrice #colagen #inflamatia #piele #ulei de cocos #unt shea #cicatrici

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum previi in mod natural lasarea sanilor
Cum scapi rapid de coşuri cu 3 metode naturale
Aloe Vera: cele mai importante 7 calităţi vindecătoare

Ce spun cititorii despre "8 secrete pentru a scapa de cicatrici"

Ionela27 April 2016 11:12Raspunde

Cea mai buna metoda pe care am descoperit-o eu este tinctura de propolis sub forma de spray. Se vindeca f repede cicatricile. ;)

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101