Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Sanatatea coloanei vertebrale: 5 aspecte care nu trebuie ignorate

Sanatatea coloanei vertebrale: 5 aspecte care nu trebuie ignorate

Cand coloana este afectata, mobilitatea noastra este limitata. Daca ne ranim coloana, o suprasolicitam sau avem o postura incorecta, vom avea dificultati cu anumite miscari precum statul drept, aplecatul, ridicarea de obiecte de jos, mersul pe jos, r

Cand coloana este afectata, mobilitatea noastra este limitata. Daca ne ranim coloana, o suprasolicitam sau avem o postura incorecta, vom avea dificultati cu anumite miscari precum statul drept, aplecatul, ridicarea de obiecte de jos, mersul pe jos, rasucirea coloanei sau miscarea gâtului.

Sistemul nervos transmite impulsuri electrice de-a lungul coloanei in puncte senzoriale. O coloana afectata interfereaza cu raspunsul neural, anihiland senzatii in anumite parti ale corpului.

Miscarile gresite, exercitiile intense si o postura incorecta pot exercita o presiune excesiva asupra coloanei, ceea poate duce cu timpul la dezvoltarea unei boli degenerative. Miscarile anormale si pozitiile nefiresti ale corpului pot uza si afecta structura coloanei vertebrale, ducând la aparitia unor leziuni ce pot necesita interventii chirurgicale si pot afecta permanent discurile vertebrale si articulatiile.

Fara o coloana vertebrala functionala, calitatea vietii se poate deteriora semnificativ. Multe activitati vor trebui abandonate. Nu numai ca va fi afectata mobilitatea, dar presiunea exercitata asupra coloanei de regula da nastere unor dureri foarte mari.

Problemele de coloana apar in general spre sfarsitul vârstei de 20 de ani, dar la unii tineri chiar si mai devreme, din cauza unor accidente sportive sau a unei posturi incorecte. Pentru a preveni lezarea coloanei sau agravarea unei afectiuni deja instalate, aceasta trebuie intarita prin intermediul unor exercitii fizice. Exercitiile zilnice de inviorare/intindere, corectarea posturii in cazul statului in picioare, pe scaun sau in itmpul somnului, precum si efectuarea unor exercitii fizice sau practicarea unui sport sunt modalitati prin care se poate dezvolta rezistenta coloanei.

Multi dintre noi nu sunt constienti de postura corecta sau nu stiu care este aceasta, ceea ce poate duce la aparitia unor dureri de spate sau a unei senzatii de spate intepenit. Aceste probleme pot deveni cronice si se pot agrava. Postura corecta nu trebuie mentinuta doar când stai in picioare sau doar când stai pe scan. Multe persoane stau multe ore pe scaun, la birou, cu spatele cocosat. Ceea ce nu face deloc bine spatelui. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta sa aveti o postura mai buna:

Când stai in picioare: Când stai in picioare, talpile trebuie sa fie usor departate. Posteriorul se impinge usor spre interior si bazinul se trage putin in fata. Astfel se creaza o adancitura usoara la nivelul spatelui in zona lombara. Pieptul se ridica, umerii se imping spre spate si in jos, intr-o pozitie relaxata. Barbia si maxilarul sunt relaxate.

pozitii ale corpului

Aceasta postura are nevoie de multe repetari daca nu ti-a intrat in reflex. Dar merita efortul si va deveni in curand o obisnuinta daca o practici cu simt de raspundere. Incearca sa practici cât mai des urmatoarele exercitii:

  1. aseaza o carte groasa pe cap si incearca sa o mentii in echilibru, deplasându-te in acelasi timp. La inceput pasii vor fi inceti, dar pe masura ce iti intra in reflex, te vei putea deplasa normal. 
  2. sprijina-te cu spatele de un perete sau o usa si incearca sa atingi suprafata peretelui / usii atât cu umerii si calcâiele cât si cu capul. Repeta ori de câte ori ai ocazia.

Când stai pe scaun: Când stai pe scaun la birou sau acasa, spatele trebuie sa fie pe aceeasi linie cu posteriorul. Se pastreaza o distanta mica intre spatele genunchilor si marginea scaunului. Aseaza picioarele in fata, pe podea, cu picioarele in forma de unghi de 90 de grade. Indreapta spatele ridicând pieptul si tragând umerii spre spate, la fel ca atunci când stai in picioare. Barbia si umerii ramân relaxati pentru a evita oboseala.

 posturi pe scaun

Când dormi: Felul in care dormi iti poate afecta coloana si te poti trezi cu gâtul intepenit si dureros daca nu ai dormit corect pe timpul noptii. O saltea mai ferma poate ajuta, insa, in lipsa acesteia, poti dormi in pozitii care sa reduca durerile de spate. Foloseste perne cât mai mici, ca sa nu forteze coloana. Perna trebuie sa aiba o dimensiune care sa permita alinierea capului cu restul coloanei. Evita dormitul pe burta pe perioade lungi, pentru ca poate cauza arcuirea spatelui. Pozitia pe spate si pe o parte sunt pozitiile optime pentru somn. O perna pozitionata intre picioare stând pe o parte, sau sub picioare stand pe spate, pot reduce din presiunea exercitata asupra spatelui.

Când ridici obiecte grele: Când ridici obiecte grele, nu incerca sa o faci dintr-o parte sau cu spatele direct, aplecându-te. Aseaza obiectul in fata ta. Cu genunchii indoiti in pozitie de genuflexiune si cu spatele drept, ridica greutatea cu atentie spre piept. Evita rasucirea sau aplecarea in timpul ridicarii si coborârii greutatii. Când te antrenezi cu greutati, respecta instructiunile antrenorului. Daca nu ai un antrenor, cauta pe internet modalitatile corecte de a efectua exercitiile pentru a evita orice accident sau ranire.

Cand faci sport: Sportul poate face bine dar si rau spatelui - daca miscarile nu sunt efectuate corect sau corpul este suprasolicitat. Poti preveni ranirea daca antrenezi muschii din jurul coloanei. Inainte de orice antrenament, fa exercitii de incalzire pentru a proteja spatele. Exercitii bune pentru spate sunt exercitiile pentru mobilitatea coloanei: "relaxare de pisica" (sprijinit pe genunchi si pe palme, se arcuieste spatele in sus si apoi in jos), extensii ale spatelui - de pe burta (intins pe burta, bratele se aduc sub stomac si se ridica partea de sus a corpului intinzand spatele), semi-fandari si podul "invers", cu palmele in aceeasi directie cu talpile. Exercitiile de inviorare de dimineata pot ajuta cand ai dormit intr-o pozitie incomoda. De asemenea, exercitiile de yoga ajuta la eliberarea tensiunii de la nivelul coloanei si pot corecta pozitia corpului. Practicarea exercitiilor de yoga, folosirea unor greutati usoare si flotarile pot intari muschii spatelui si de asemenea pot consolida coloana. 

Surse:

http://edition.cnn.com/2013/05/01/health/hansraj-spine/

#coloana vertebrala #exercitii #pozitia corpului

Ce au mai parcurs alti cititori...

3 exercitii pentru a trata durerea de spate
Reduceti durerile de mijloc cu exercitiile corecte pentru spate
4 pozitii de yoga pentru a-ti corecta postura daca lucrezi pe scaun toata ziua

Ce spun cititorii despre "Sanatatea coloanei vertebrale: 5 aspecte care nu trebuie ignorate"

R D04 March 2016 17:58Raspunde

Pentru munca la birou cea mai buna perna lombara a tuturor timpurilor SPONDILAX Postura S. de la perne -medicale

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101