Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Rutina zilnica de infrumusetare te expune la peste 168 de substante chimice

Rutina zilnica de infrumusetare te expune la peste 168 de substante chimice

Aproximativ 13.000 de substante chimice sunt folosite in produsele cosmetice, dintre care numai 10 % sunt analizate pentru gradul de siguranta. Sunt, de asemenea, multe produse cosmetice care apar pe piata fara a avea nevoie de aprobari. Deseori, nu

Aproximativ 13.000 de substante chimice sunt folosite in produsele cosmetice, dintre care numai 10 % sunt analizate pentru gradul de siguranta.

Sunt, de asemenea, multe produse cosmetice care apar pe piata fara a avea nevoie de aprobari. Deseori, numai dupa ce un produs este considerat nociv, alterat sau etichetat eronat, intervin autoritatile legislative. Iata cum explica limita competentelor sale autoritatea de reglementare a medicamentelor, alimentelor si cosmeticelor din SUA, FDA:

"Autoritatea legala a FDA asupra produselor cosmetice difera de cea exercitata asupra altor produse reglementate, cum ar fi medicamentele, produse biologice si echipamente medicale. Conform legii, produsele si ingredientele cosmetice nu au nevoie de aprobarea FDA inainte de aparitia pe piata, cu exceptia aditivilor de culoare.

Cu toate acestea, FDA poate impune masuri contra acelor produse de pe piata care nu se conformeaza legii, sau contra firmelor si persoanelor care o incalca."

Si ca lucrurile sa fie si mai rele decat atat, FDA insarcineaza firmele care produc si comercializeaza produsele cosmetice sa-si asigure singure siguranta pentru produsele lor. Nu numai ca acest lucru este un conflict de interese evident, dar "nici legea si nici reglementarile FDA nu solicita teste specifice pentru a demonstra siguranta proceselor de fabricatie sau ingredientelor in mod individual."

 

Si, "legea nu cere firmelor de produse cosmetice sa transmita informatii cu privire la siguranta produselor." Deci, firmele de produse cosmetice raspund de siguranta propriilor produse, nu trebuie sa faca niciun fel de teste in acest sens si nici nu trebuie sa furnizeze informatii cu privire la siguranta produselor lor … FDA nici macar nu are autoritatea de a dispune retragerea de pe piata a substantelor chimice periculoase.

Ce inseamna acest lucru pentru un consumator care acorda atentie sanatatii? Ca ori de cate ori folosesti o lotiune de corp, un deodorant, sampon, sau oja de unghii, iti asumi un risc de a aplica pe corp tot felul de substante periculoase, chiar si atunci cand produsele pretind ca nu contin substante toxice si ca sunt sigure.

La cate substante chimice te expune zilnic rutina ta de frumusete?

O femeie din occident foloseste zilnic in medie 12 produse de ingrijire personala, ce contin 168 de substante chimice diferite, conform unei statistici facute de Grupul de Lucru pentru Mediu (Environmental Working Group =EWG). Desi barbatii folosesc mai putine produse, sunt si ei expusi la 85 de astfel de substante chimice zilnic, iar adolescentii, care folosesc in medie 17 produse de ingrijire personala pe zi, sunt expusi chiar la mai multe.

Cu siguranta, aceste expuneri chimice nu sunt lipsite de importanta, mai ales ca se repeta zilnic pe parcursul intregii vieti. Cand EWG a testat adolescenti pentru a vedea ce substante chimice provenite din produse de ingrijire personala pot fi gasite in corp, s-au identificat 16 substante chimice diferite care pot afecta hormonii, printre care parabeni si ftalati.

Sunt si alte riscuri pe care le implica aceste substante chimice. De exemplu, in 2000 EWG a publicat un studiu care arata ca 37 de oje de unghii de la 22 de firme contineau dibutil ftalat (DBP). DBP este cunoscut pentru cauzarea unor tulburari reproductive permanente la sobolanii masculi si s-a dovedit ca afecteaza testiculele, prostata, epididimul, penisul, precum si veziculele seminale la animale.

Se foloseste in oja de unghii pentru ca mareste flexibilitatea si stralucirea, insa un studiu de cercetare efectuat de Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) arata ca din cele 289 de persoane testate, toate aveau DBP in corp. Mai mult, substanta, care este asociata cu defecte la nastere la animale, era prezenta in cea mai mare cantitate la femeile aflate la varsta conceptiei.

#cortex #femei #pericol #piele #substante chimice #toxice

Ce au mai parcurs alti cititori...

Alimentatia si sportul. Cand e bine sa mananci - inainte sau dupa antrenament 
Afla cat de (ne)sanatoase sunt parfumurile din comert
Mentine-ti pielea sanatoasa cu substante hidratante naturale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101