Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Prunele, comoara nutritiva a toamnei

Prunele, comoara nutritiva a toamnei

Iubitorii de prune au de unde alege – exista peste 140 de soiuri din acest fruct. Pruna este o drupa – un fruct cu sambure – din aceeasi familie ca si nectarina, piersica si caisa. Insa pruna este mult mai diversificata decat rudele ei, putand fi gas

Iubitorii de prune au de unde alege – exista peste 140 de soiuri din acest fruct. Pruna este o drupa – un fruct cu sambure – din aceeasi familie ca si nectarina, piersica si caisa. Insa pruna este mult mai diversificata decat rudele ei, putand fi gasita in multe forme, dimensiuni si culori.

Prunele pot avea culori variate de la verde, galben deschis sau rosu pana la violet-inchis sau indigo. Sunt diferite si ca forma, putand fi ovale sau in forma de ou, ascutite sau rotunde la unul sau la ambele capete. Ca dimensiuni variaza intre 2 cm si peste 7 sau chiar 10 cm. Aroma poate fi de la dulce pana la acru.

Tipuri de prune

Exista cam 20 de varietati de prune in prezent in comert, majoritatea provenite din Asia sau Europa. Prunele asiatice au o pulpa galbena sau rosiatica suculenta si o coaja de culoare rosiatica (dar nu violet). Acest tip de prune au pulpa foarte lipita de sambure.

Prin comparatie, prunele europene sunt mai mici, mai dense si mai putin suculente. Sunt de obicei de culoare albastra sau violet, iar samburele se poate desprinde cu usurinta de pulpa. Pulpa este galben-aurie.

In occident prunele se cultiva incepand din mai si pana in octombrie, soiurile asiatice apar pe piata in august, iar cele europene in toamna. Iata doar cateva varietati de soiuri de pruni, dintre care multe sunt cultivate si la noi in tara:

Prunele: componenta nutritionala

Gustoase si suculente, prunele furnizeaza din plin vitamina C si fibre. Prunele sunt si o sursa modesta de vitamina E. O pruna furnizeaza 6% din DZR de vitamina E—un procent semnificativ avand in vedere ca este neobisnuit sa gasim vitamina E intr-un aliment cu continut scazut de grasimi. Prunele uscate sunt o sursa mai concentrata de nutrienti prezenti in prunele proaspete. Pigmentii care dau prunelor culoarea violet sunt o varietate de flavonoide numite antocianine. Studii  arata ca pot fi benefice sanatatii, insa nu exista dovezi in acest sens.

Citeste aici mai multe informatii despre istoricul si proprietatile nutritionale ale prunelor si de ce ar trebui sa fii "nebun" dupa ele.

Cum alegi cele mai bune prune

Prunele trebuie sa aibe o pulpa bogata si o culoare intensa, in functie de soi. Daca pielea cedeaza usor la apasare, inseamna ca fructul e bun de mancat. Prunele se pot cumpara si mai tari si se pot pastra in casa pana se inmoaie. Insa nu vor deveni mai dulci. Prunele coapte sunt moi la varf si la codita, insa trebuie verificate sa nu aibe crapaturi, umflaturi sau incretituri.

Cum depozitezi optim prunele

Pentru a inmuia prunele tari, acestea se pun in pungi de hartie si se lasa la temperatura camerei 1-2 zile. Cand au devenit mai moi, se pun in frigider . Prunele coapte pot sta la frigider pana la trei zile.

Surse:
http://viataverdeviu.ro/nebun-dupa-prune-8-beneficii-pentru-sanatate-si-alte-lucruri-fascinante/
http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/plums-abundant-and-nutritious

#prunele #sanatate #vitamine
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101