REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Cum iti poti mentine motivatia chiar si atunci cand nu ai chef sa faci nimic

Cum iti poti mentine motivatia chiar si atunci cand nu ai chef sa faci nimic

Indiferent cat de motivati suntem ca persoane, vor fi mereu momente in care vom simti ca nu avem niciun dram de entuziasm pentru a lua initiativa. Esti mai tentat sa stai pe canapea decat sa mergi sa alergi. Ai un proiect grandios de inceput si te s

Indiferent cat de motivati suntem ca persoane, vor fi mereu momente in care vom simti ca nu avem niciun dram de entuziasm pentru a lua initiativa.

Esti mai tentat sa stai pe canapea decat sa mergi sa alergi. Ai un proiect grandios de inceput si te simti coplesit, asa ca decizi sa incepi "maine". Sau poate fi o lipsa abstracta de motivatie, simti ca nu te poti concentra pe pasiunea si dorintele tale adevarate.

Ca sa rezolvi problema, este bine (si practic) sa faci o pauza si sa te gandesti la ce anume fac unii oameni de reusesc sa se concentreze mai bine, sa se organizeze mai bine si sa nu-si piarda din vedere telul. Detin mai mult autocontrol? Au mai multa motivatie? Sau detin o sursa mai buna de inspiratie?

Care este motivul pentru care ne impiedicam de aceasta lipsa de motivatie?

Pentru multi teama este motivul principal pentru lipsa motivatiei, a incapacitatii de organizare a timpului si de rezolvare a problemelor vietii in general. Multi dintre noi avem in subconstient convingerea ca "ar trebui" sa facem altceva decat ceea ce vrem, amanam pentru a nu fi raniti, sau credem ca nu meritam o pauza.

Adevarul este ca motivatia nu are legatura cu productivitatea, este doar incapacitatea de a ne folosi de propria putere, renuntand in acelasi timp la libertatea personala.

In general persoanele fara motivatie se impart in doua grupuri mari:

  1. Persoanele care au nevoie de abilitati organizationale pentru a lua initiativa.
  2. Persoanele care au nevoie de o motivatie mai profunda.

Pentru cei care au nevoie de abilitati organizationale, iata trei dintre problemele cu care se confrunta cei ce nu iau initiativa, precum si cateva idei pentru a fi depasite:motivatia

  1. “Ma ocup de toate prostiile, numai de ce trebuie nu.”

Aici este vorba de capacitatea de a prioritiza si de a invata sa tai lucruri de pe lista. Cu siguranta ai avut zile in care ai muncit toata ziua, dar cand ai tras linie, ai simtit frustrarea de nu fi rezolvat nimic important. Ai petrecut timpul impacandu-i pe altii, avand grija de ei, dar fara sa obtii cu adevarat un rezultat notabil. Secretul atingerii scopului nu este sa faci cat mai multe, ci sa faci ceea ce trebuie.

  1. “Daca nu am rezultate vizibile, ma descurajez.”

Alege in fiecare zi trei lucruri majore (sau minore) pe care sa le rezolvi si care au legatura cu telurile tale si care iti dau o motivatie puternica. Daca trei par multe, atunci alege mai putine. Daca nu par destul de multe, considera ca orice depaseste cele trei lucruri este un succes in plus.

In felul acesta te ocupi de lucrurile importante pentru tine si tii si o evidenta a succesului. La sfarsitul zilei fa un bilant, “Am facut ceea ce-mi doream? Am indeplinit sarcinile dorite in ordinea in care trebuie?” Este mai important sa te ocupi doar de cateva lucruri, dar mai importante, decat de 10 lucruri, dar lipsite de valoare.

  1. “M-am blocat. Nu o pot face si gata.”

Dupa ce imparti telurile tale in sarcini mai mici si mai usor de indeplinit, poate fi greu sa iei initiativa, mai ales atunci cand incerci ceva nou. Dar totul tine de monitorizarea rezultatelor si de dezvoltarea increderii in tine. Cu siguranta au fost momente in viata cand te-ai simti blocat, dar ai mers mai departe. Fa o lista cu situatii in care te-ai mai simtit blocat, dar ai reusit sa le depasesti. Pot fi lucruri personale, profesionale sau de alta natura.

Apoi intreaba-te “Care sunt rezultatele de care ma simt mandru?” Consulta lista ori de cate ori ai indoieli.

In ceea ce priveste persoanele care se incadreaza la grupul de la punctul 2 si au nevoie sa-si gaseasca o motivatie la un nivel mai profund, trebuie sa inteleaga un lucru: Sansele de a-si atinge scopul sunt la fel de mari ca si motivele pentru care si-au propus scopul respectiv.

Ce inseamna acest lucru? Daca scopul tau este "sa mananci mai sanatos" nu prea ai sanse sa reusestentinei. De ce? Pentru ca e un scop plictisitor. Dar daca scopul tau este: “sa mananc sanatos ca sa ma simt bine, sa am mai multa energie pentru a face lucrurile care-mi plac, sa nu mai arunc bani pe fast-food si sa-i pun de-o parte pentru vacanta care ma asteapta” atunci motivatia va fi mult mai puternica.

Cand ai motivele potrivite, esti pregatit sa spui "nu" cand te cheama canapeaua, poti infrunta frica de esec si toate temerile care mai pot aparea din cand in cand. Tot ce trebuie sa faci este sa revezi lista cu motivele pentru care vrei sa iti atingi scopurile propuse.

#motivatie #cum iti mentii motivatia

Ce spun cititorii despre "Cum iti poti mentine motivatia chiar si atunci cand nu ai chef sa faci nimic"

Grațiela Vlad05 January 2020 21:43Raspunde

Foarte util!

15 January 2020 15:54Raspunde

Buna, Gratiela, Multumim mult.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101