REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Vrei sa ai o inima sanatoasa? Include-le zilnic in alimentatia ta

Vrei sa ai o inima sanatoasa? Include-le zilnic in alimentatia ta

Legumele verzi sunt superioare altor alimente datorita densitatii lor nutritive, de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca un consum crescut de astfel de legume este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.1, 2 Un consum crescut de legume cruc

Legumele verzi sunt superioare altor alimente datorita densitatii lor nutritive, de aceea nu trebuie sa ne surprinda ca un consum crescut de astfel de legume este asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare.12

Un consum crescut de legume crucifere (o familie de legume cunoscute pentru efectele lor anticancer, din care fac parte kale, varza si conopida), este de asemenea asociat cu un risc redus de deces si de mortalitate cardiovasculara.3

Stresul oxidativ este un factor favorizant al bolilor cardiovasculare. Protectia antioxidanta a corpului nostru este alcatuita din compusi alimentari si din enzimele antioxidante ale corpului si exista dovezi ca atunci cand consumam legume crucifere, fitochimicalele acestora determina corpul sa produca propriile enzime protectoare antioxidante, prin activarea unei proteine numite Nrf2.

Nrf2 este un factor de transcriere, o proteina care stimuleaza sau inhiba manifestarea anumitor gene. Nrf2 actioneaza legand o secventa specifica din gene, denumita elementul de raspuns antioxidant (ERA). In prezenta anumitor fitochimicale, Nrf2 calatoreste pana la nucleul celulei pentru a o stimula sa produca enzime antioxidante naturale si sa protejeze contra inflamatiilor.45 In esenta, Nrf2 este un mesager prin care fitochimicalele benefice din alimentatie activeaza mecanismele de protectie antiinflamatorie si antioxidanta ale corpului.

De exemplu, un studiu despre sulforafan (o substanta fitochimica prezenta in broccoli) arata ca odata activata, Nrf2 suprima activitatea moleculelor de adeziune la suprafata celulara endoteliala, prevenind legarea celulelor inflamatorii si intarziind dezvoltarea placii artero sclerotice.6Un alt studiu arata ca sulforafanul, precum si alti izotiocianati (fitochimicale din legume crucifere), prin activarea Nrf2, a blocat manifestarea genei inflamatorii si de stres oxidativ de la nivelul celulelor endoteliale, inhiband imbatranirea arborelui vascular.7

broccoli inima

Sursa foto : http://goo.gl/LRhhHB

Sulforafanul ajuta si la mentinerea integritatii barierei sange-creier, un sistem vascular crucial pentru functionarea adecvata a tesutului creierului, prin activarea proteinei Nrf2.8 Concluzia este ca legumele crucifere sunt importante pentru o stare maxima de sanatate si pentru prelungirea sperantei de viata.

Alte fitochimicale care activeaza proteina Nrf2 includ antocianinele (din fructele de padure), EGCG (se gaseste in ceaiul verde) si resveratrolul (din struguri si alune).5910 Si sportul poate activa Nrf2.11 In schimb, fumatul suprima actiunile protectoare ale Nrf2; celulele umane endoteliale expuse la sangele fumatorilor spre deosebire de cel al nefumatorilor arata o manifestare scazuta a proteinei Nrf2, reducand apararea antioxidanta.12 Nu este nicio surpriza ca fumatul si legumele au efecte opuse!

Cercetarile efectuate asupra fitochimicalelor si asupra efectelor protectoare ale proteinei Nrf2 sunt inca intr-o faza incipienta, insa, pe masura ce invatam mai multe vom putea intelege mai bine cum functioneaza fitochimicalele pentru promovarea sanatatii si prelungirea sperantei de viata.

Surse si alte referinte utilizate:

  1. Hung HC, Joshipura KJ, Jiang R, et al: Consumul de fructe si legume si riscul de boli cronice.J Natl Cancer Inst2004;96:1577-1584.
    2. Joshipura KJ, Hu FB, Manson JE, et al: Efectul consumului de fructe si legume asupra riscului de boli cardiace coronariene.Ann Intern Med 2001;134:1106-1114.
    3. Zhang X, Shu XO, Xiang YB, et al: Consumul de legume crucifere este asociat cu un risc redus de mortalitate si mortalitate cardiaca. Am J Clin Nutr 2011;94:240-246.
    4. Donovan EL, McCord JM, Reuland DJ, et al: Activarea fitochimica a Nrf2 protejeaza celulele endoteliale din artera coronariana de efectele oxidative. Oxid Med Cell Longev 2012;2012:132931.
    5. Han SG, Han SS, Toborek M, et al: EGCG protejeaza celulele endoteliale de inflamatia indusa de PCB 126 prin inhibarea AhR si inducerea genelor care regularizeaza Nrf2. Toxicol Appl Pharmacol 2012;261:181-188.
    6. Zakkar M, Van der Heiden K, Luong le A, et al: Activarea Nrf2 la nivelul celulelor endoteliale protejeaza arterele de manifestarea unei stari pro inflamatorie. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2009;29:1851-1857.
    7. Huang CS, Lin AH, Liu CT, et al: Izotiocianatele protejeaza contra disfunctiei induse de oxidarea LDL prin regularizarea antioxidarii generate de Nrf2 si suprimarea activarii NFkappaB. Mol Nutr Food Res 2013;57:1918-1930.
    8. Zhao J, Moore AN, Redell JB, et al: Stimularea genelor activatoare de Nrf2 protejeaza bariera sange-creier dupa leziuni cerebrale. J Neurosci 2007;27:10240-10248.
    9. Cimino F, Speciale A, Anwar S, et al: Antocianinele protejeaza celulele endoteliale umane de deteriorare hiperoxica moderata prin modularea caii Nrf2. Genes Nutr 2013;8:391-399.
    10. Ungvari Z, Bagi Z, Feher A, et al: Resveratrolul confera protectia endoteliala prin activarea factorul de transcriere antioxidanta Nrf2. Am J Physiol Heart Circ Physiol 2010;299:H18-24.
    11. Muthusamy VR, Kannan S, Sadhaasivam K, et al: Stresul miscarii intense activeaza Nrf2/impulsurile ARE si promoveaza mecanisme antioxidante la nivelul miocardului. Free Radic Biol Med 2012;52:366-376.
    12. Fratta Pasini A, Albiero A, Stranieri C, et al: Stoparea reducerii cantitatilor de Nrf2 si GSH  indusa de stresul oxidativ seric: un mecanism implicat in disfunctia endoteliala la fumatorii tineri. PLoS One 2012;7:e30291.

http://www.drfuhrman.com/library/green_vegetables.aspx - legumele verzi inima

#ierburile #inima #principiul 90/10 #publicitate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sfaturi practice pentru a mentine fructele de avocado proaspete mai mult timp
De ce miezul de nuca seamana atat de bine cu creierul uman
Importanta raportului sodiu/potasiu pentru sănătatea inimii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101