Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Glutenul, un pericol nebanuit

Glutenul, un pericol nebanuit

Glutenul, un pericol nebanuit Te simti vreodata balonat, plin de gaze, constipat iar scaunul tau este uleios si moale? Ai cateodata dureri abdominale , ameteala sau flatulenta? Te dor articulatiile sau ai dureri musculare care nu au legatura cu v

Glutenul, un pericol nebanuit

Ai fost vreodata diagnosticat cu o boala autoimuna, tulburari ale tiroidei, diabet, lupus, astm, artrita reumatoida sau polimialgie reumatica?

Daca raspunsul tau este DA la unele din aceste intrebari, este posibil sa suferiti de sensibilitate la gluten.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina care se gaseste in cereale cu spic precum : grau, hamut, orz, secara.. Este o proteina care este greu de digerat, astfel iritand nu numai tractul digestiv dar si alte organe. Este posibil sa simtiti genul de simptome de mai sus dar nu intotdeauna. Puteti sa aveti sensibilitate la gluten dar sa fiti asimptomatici.

Cum se declanseaza bolile legate de glutenglutenul

Cand aveti un sistem digestiv sanatos, alimentele nedigerate sau digerate partial sunt eliminate in fecale. Dar cand sistemul digestiv este slabit, datorita alegerilor alimentare nesanatoase, consumului de alcool, alimentelor procesate, zaharului alb sau pur si simplu stresului de zi cu zi, abilitatea copului de a digera proteina gluten devine dificila. Ca rezultat, oricare dintre simptomele listate mai sus va aparea datorita proteinelor nedigerate care plutesc prin fluxul sanguin creand reactii autoimmune. Pe deasupra, mucoasa tractului intestinal este atacata si ea.

Precum pielea de pe corp, aceasta mucoasa intestinala este o  prima linie de aparare in protejarea corpului de boli. Cand aceasta mucoasa se rupe se instaleaza asa numita boala a sindromului intestinului permeabil (engl. leaky gut syndrome), ceea ce face sistemul imunitar sa fie grav afectat si slabit.

Cum afli daca ai intoleranta la gluten.

Pentru a afla daca ai intoleranta la gluten, poti alege intre o biopsie intestinala, o analiza a scaunului sau a sangelui.

Daca doresti sa aplici o testare mai putin invaziva si mai economicoasa, poti sa faci “provocarea glutenului”. Aceasta consta in eliminarea glutenului din dieta ta pentru o perioada de 2 pana la 4 saptamani. Iar apoi in ultima zi sa mananci numai gluten. De exemplu, micul dejun poate consta in cereale , sau paine prajita, pentru snack-uri foloseste produse de patiserie iar pentru restul meselor paste. Vezi cum te simti imediat dupa aceea si in urmatoarea zi. Daca vei suferi de disconform abdominal (crampe, gaze), dureri musculare si ale incheieturilor, oboseala, iritabilitate sau dificultati de concentrare, probabil ca esti sensibil la gluten si ar trebui sa il elimini complet din dieta ta.

Confuzia mentala

Ceata de pe creier este o problema reala  in ciuda lipsei de informatii din majoritatea textelor psihologice sau medicale. Ceata de pe creier descrie confuzia mentala sau lipsa de claritate mentala. Oamenii cu ceata pe creier au dificultati in a gandi clar in cea mai mare parte a timpului si in diferite grade. O bagheta de dimineata, un sandvis la pranz sau paste seara ar putea fi cauza din spatele acestei inspaimantatoare stari.

Ceata pe creier reduce calitatea vietii

Chiar daca comunitatea medicala ignora in general ceata pe creier, aceasta este una dintre cele mai importante simptome, spune Lawrence Wilson, medic, pe site-ul lui, DrLWilson.com. Ceata pe creier nu are legatura cu depresia, dementa sau oricare alta problema mentala si totusi este rareori acceptata ca un simptom real care poate ajuta la realizarea unor diagnostice adecvate.

Oamenii si-ar putea petrece intreaga viata in ceata pe creier, incapabili sa se concentreze, sa faca rapid legaturi, sa proceseze informatia in mod corect sau sa tina pasul la scoala sau la munca.

Glutenul si ceata pe creier

glutenulPotrivit dr-ului Wilson , alimentele continand gluten pot cauza reactii in creierele oamenilor cu sensibilitate la gluten, iar acest lucru sa duca la ceata pe creier. Ceea ce oamenii manaca, le afecteaza creierul.

Alergiile la alimente pot tulbura sensibilul echilibru al hormonilor si substantelor chimice din creier, din aceasta rezultand probleme de la depresie la schizofrenie, potrivit unui articol de pe site-ul AlternativeMentalHealth.com.

Oamenii care sunt sensibili la gluten sufera adesea de absorbtie dificila, ceea ce duce la nivele scazute de substante nutritive esentiale in corp. Corpul ataca glutenul de parca acesta ar fi un invadator, ceea ce deterioreaza formatiile asemanatoare degetelor numite villi si care absorb substantele nutritive atunci cand hrana trece in intestinul subtire. Absorbtia dificila poate inhiba dezvoltarea mentala la copii si poate duce la deficiente la oameni de orice varste.

Creierul are nevoie de o varietate de substante nutritive pentru a fi sanatos. Vitamine, minerale, proteine, amidon si grasimi sanatoase sunt cu toate necesare pentru o functionare optima a creierului. Potrivit DrLWilson.com, unele dintre cele mai importante substantel nutritive includ:

• vitaminele B, in special B6 and B12
• Calciu
• Colina
• Crom
• Iod
• Magneziu
• Acizi grasi Omega-3
• Seleniu
• Tiamina
• Vitamina D
• Zinc

Aceste substante nutritive se gasesc intr-o gama larga de alimente, dintre care s-ar putea sa nu fie digerate normal datorita vatamarii intestinale cauzate de consumul glutenului. Lipsa acestor substante nutritive poate cauza ceata pe creier, potrivit Dr.LWilson.com.

Consumul de gluten, chiar in cantitati mici, activeaza sistemul imunitar. Simptomele par sa se raspandeasca de la intestine in intreg corpul, inclusiv la creier, potrivit unui articol de pe DrKaslow.com, site-ul lui Jeremy E. Kaslow, specialist in medicina.

Evitarea glutenului

Oamenii ar putea manca glutenul fara sa stie ca propriile lor corpuri sufera. Reactiile alergice adesea cauzeaza umflarea si inflamarea. Din nefericire, inflamarea in zona stomacului datorita unei reactii alergice nu este la fel de usor de detectat ca umflarea locala datorita unei intepaturi de albina sau umflarea fetei datorita consumului de alimente la care este cineva alergic. Chiar si mai putin observabila este inflamarea creierului  datorita unui raspuns alergic.

Oamenii nu pot simti tesutul cerebral; tesutul nu este proiectat pentru a alerta oamenii in legatura cu problemele, utilizand semne precum mancarime, durere sau umflarea zonelor corporale, pe care oamenii le pot simiti in alte parti ale corpului, potrivit DrKaslow.com.

Solutia este de a adopta o dieta care sa nu includa glutenul. Evitarea glutenului imbunatateste capacitatea cognitiva, ridica ceata de pe creier, astfel incat oamenii pot gandi mai clar. Renuntarea la gluten s-a demonstrat a stabiliza starea de spirit, imbunatateste notele, sporeste abilitatile motorii, promoveaza invatarea mai rapida, imbunatateste concentrarea si elimina ceata de pe creier, potrivit DrKaslow.com

#Djokovic #gluten #glutenul #invatare #pericol

Ce au mai parcurs alti cititori...

Pericolul consumului de bauturi energizante
Top alimente care produc inflamatie in corp si ar trebui evitate
Sase indicii ca ai putea avea sensibilitate la gluten

Ce spun cititorii despre "Glutenul, un pericol nebanuit"

nik05 July 2017 15:32Raspunde

Devierea atenției de la pesticidele cu care este tratat grâul și de la chimicalele folosite în procesul de fabricare a produselor de panificație!

diana19 August 2016 15:32Raspunde

Foarte adevarat! am fost recent diagnosticata cu boala celiaca si pot sa spun ca am aproape toate simptomele descrise inclusiv dureri articulare fara motiv,anemie mare,tulburari psihice,debut de depresie si multe altele pe care nu mi le explicam!!de 2 sapt am renuntat la gluten si ca prin minune ´viata mea s-a imbunatatit considerabil! dieta fara gluten nu e greu de tinut.Exista faian fara gluten ,mai scumpa e drept,dar se pot face si prajituri pentru cei care adora dulciurile.Eu una am incercat si a functionat totul.

19 August 2016 22:49Raspunde

multumim Diana pentru raspunsul tau . Multa sanatate mai departe

Andrei11 February 2016 00:07Raspunde

pana la momentul in care ati vorbit de Djokovic articolul era acceptabil , dar sa redati ceea ce spun nutritionistii sportivilor despre "retetele" lor miraculoase cand ei indoapa atletii de steroizi . de la an la an atletii sunt tot mai plini de muschi , bat recorduri dupa recorduri , alearga tot mai mult si mai repede ... :))) www.sdvs.ro - un blog care incearca sa ajute lumea , nu s-o "incurce"

Dudea Andra12 December 2015 08:31Raspunde

In urma renuntarii la gluten am descoperit o multime de retete delicioase - Retete fără gluten din făinuri combinate acasa, nu mixuri din supermarketuri http://amoraws.ro/2015/12/cea-mai-buna-focaccia-fara-gluten/

Irina Smith04 July 2015 10:40Raspunde

Exact din acest motiv am renuntat la Gluten si am format grupul de diete personalizate si pagina de slabeste dieta 21 pe facebook tocmai pentru a discuta acesta problema si de a promova sanatatea.

alexa maria11 May 2015 15:15Raspunde

imi place foarte mult painea neagra cu seminte,pita deasemenea,dar n-am stiut stiut ca ,continutul de gluten din paine este nesanatoasa,exista si gluten sanatos?

11 May 2015 15:13Raspunde

buna,citesc foarte mult zolnic despre sanatatea naturista,despre mancarea bio,dar despre glutenul ca ar fi nesanatos n-am citi,exista si gluten sanatos?ador painea neagra cu seminte !

cornel29 December 2014 03:50Raspunde

Sunt deacord cu ce se spune în aceasta prezentare în parte - r?ul cel mare vine din alta cauza - trebuie citit cu aten?ie ?i ne dam seama ce se întâmpl? ?i ce trebuie schimbat în alimenta?ie noastr?- gata nu mai mancam cereale ca con?in gluten

mariana26 December 2014 10:01Raspunde

F. util articolul - multumesc de informatii.Mi-ar fi placut sa stiu si ce alimente nu contin gluten .Poate intr-un articol viitor... Felicitari pt. tot ce publicati.

Virgiliu29 October 2014 06:57Raspunde

Aloooooooo, SECARA NU CONTZINE GLUTEN, TOCMAI PENTRU ACEST LUCRU ESTE RECUNOSCUTA SI APRECAIATA !!!

Alec Blenche29 October 2014 08:38Raspunde

secara are gluten din pacate

ina03 September 2014 15:49Raspunde

ce prostii debitati! aveam o parere mai buna despre acest site, dar in ultima perioada ati ajuns sa scrieti articole doar ca sa aveti ce posta, documentarea voastra este praf!

expertul19 August 2014 19:33Raspunde

minciuni,minciuni,minciuni si iar minciuni ! mancati medicamente ca o sa aveti o sanatate buna ! omenirea pe pamantul asta e de zeci de mii de ani si s.a hranit cu cereale ,fructe si legume. animalele(avem sistemul digestiv asemanator cu al lor) precum vaca ,oaia,calul,care tot de zeci de mii de ani sunt pe pamantul asta tot cu cereale traiesc ! eu consum cereale(grau,orz ,ovaz si secara)de peste 20 de ani ! specificati GLUTENUL FABRICAT IN LABORATOARE SI BAGAT CA ADAOS IN TAOATE ALIMENTELE E TOXIC ! insa e bagat INTENTIONAT CA SA MAI REDUCA DIN INTELIGENTI CA VOI !

marila30 March 2014 23:40Raspunde

Pai e normal ca, cei care au probleme sa evite glutenul. Painea prosteste?! Si cum ramane cu spusele proorocului: "... iar painea, inima omului o intareste"? Painea de azi da, creeaza o multime de probleme pentru ca cerealele si mai ales graul de azi, sunt chimizate.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101