Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza: carnea procesata cauzeaza cancer

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza: carnea procesata cauzeaza cancer

Organizatia Mondiala a Sanatatii  a anuntat recent ca produsele din carne procesata cauzeaza cancer. Dupa indelungi cercetari si analize, Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului — agentia din cadrul OMS care se ocupa cu cerceta

Organizatia Mondiala a Sanatatii  a anuntat recent ca produsele din carne procesata cauzeaza cancer. Dupa indelungi cercetari si analize, Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului — agentia din cadrul OMS care se ocupa cu cercetarea cancerului—a inclus produsele din carne procesata in Grupa 1 de carcinogeni, alaturi de fumat si azbest. Grupa 1 de carcinogeni este acea grupa despre care Organizatia Mondiala a Sanatatii declara ca exista suficiente dovezi, incluzand aici studii pe oameni care arata ca un consum de produse din carne procesata poate cauza cancer colo rectal.

OMS defineste "carnea procesata" ca fiind carnea sarata, tratata, fermentata, afumata sau procesata prin alte metode prin care s-a incercat intensificarea aromei sau conservarea, incluzand  produse precm mezelurile, cremwurstii, sunca presata (bacon), pastrama si carnea la conserva.  Consumul de carne rosie a fost, de asemenea, clasificat in Grupa 2A de carcinogeni, ceea ce inseamna ca exista dovezi puternice insa inca limitate ca numar care arata ca un consum de carne rosie conduce la aparitia cancerului la oameni .Carnea rosie este, astfel, clasificata ca “posibil carcinogena pentru oameni.”

Un grup format din 22 de specialisti de elita din intreaga lume din 10 tari au alcatuit comitetul IARC care a analizat peste 800 de studii despre relatia dintre consumul de carne si peste zece tipuri diferite de cancer inainte de a clasifica atat carnea procesata cat si carnea rosie ca si carcinogeni. Cu fiecare 50 gr de carne procesata consumata zilnic, cercetatorii au descoperit ca riscul de cancer colo rectal creste cu 18 %. Drept urmare, clasificarile facute de OMS vin insotite de recomandarea de a limita consumul de carne.

carne procesata

Organizatia Mondiala a Sanatatii este constienta de vastele implicatii ale unor astfel de clasificari, in special luand in considerare numarul foarte mare de consumatori de carne procesata sau carne rosie in intreaga lume. Unele implicatii sunt de natura economica, fara indoiala, in special pentru marii producatori de astfel de produse. Insa, o constientizare mai mare a efectelor consumului ridicat de carne procesata si carne rosie poate reduce numarul celor ce sufera de cancer. In prezent, Organizatia Americana din domeniul Cancerului arata ca peste 14 milioane de oameni sunt diagnosticati cu cancer in fiecare an in intreaga lume.

Desi fumatul si azbestul sunt si ele in Grupa 1 de carcinogeni, acest lucru nu inseamna ca toti acesti agenti carcinogeni au aceeasi intensitate, ci doar ca exista suficiente studii care arata ca aceste substante pot cauza cancer.

Alte studii asociaza consumul de carne procesata cu mortalitatea din orice cauza, asa cum arata un studiu publicat in BioMedCentral Medicine, efectuat pe 448.568 de oameni in decurs de peste 12 ani. Cercetatorii au concluzionat ca produsele din carne procesata maresc semnificativ riscul de moarte prematura.

Desi afumarea sau tratarea carnii precum si adaugarea unor conservanti indoielnici precum nitratii sunt factori partial responsabili de proprietatile carcinogene ale acestor produse din carne, acestia nu sunt singurii care ar trebui sa ne ingrijoreze: un rol important il are si modul in care carnea este gatita - pentru ca, nu-i asa, cine ar manca carne cruda?. Un studiu recent a concluzionat ca gatirea carnii rosii la temperaturi ridicate cum ar fi prajirea in tigaie sau la grill mareste riscul de cancer. Cand carnea rosie este gatita la temperaturi ridicate sau vine in contact direct cu focul gratarului, se formeaza anumiti compusi numiti amine heterociclice (HCA) si hidrocarburi policiclici aromatici (PAH). Ambii compusi sunt agenti carcinogeni.

Ce putem face?

Bineinteles, nu toata lumea vrea sa devina vegetariana, insa reducerea drastica a consumului de carne, in special de carne procesata, ajuta pe termen lung la prevenirea si in vindecarea cancerului (prin absenta). Chiar si stramosii nostri, desi aveau in mare parte o dieta vegetariana, consumau ocazional carne de vanat sau peste.

Alegerea ne apartine.

Surse:
http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf
http://www.livescience.com/52651-red-meat-cancer-warning-explained.html
http://blogs.scientificamerican.com/observations/early-meat-eating-human-ancestors-thrived-while-vegetarian-hominin-died-out/
http://blogs.scientificamerican.com/guest-blog/human-ancestors-were-nearly-all-vegetarians/

#cancer #carne #OMS

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile tehnologiei merita riscul la care ne expunem sanatatea?
10 intrebari pe care sa le pui INAINTE de a accepta radioterapia pentru cancer
GcMAF,un tratament anticancer controversat
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101