Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. De ce este bine sa evitam caragenanul: explicatia unui medic cardiolog

De ce este bine sa evitam caragenanul: explicatia unui medic cardiolog

Medicii invata in fiecare zi de la pacientii lor. O pacienta, bolnava de artrita, obezitate si boala cardiaca, si-a intrebat medicul cardiolog daca ar trebui sa-si faca griji din pricina caragenanului din laptele de migdale. Dupa o documentare preli

Medicii invata in fiecare zi de la pacientii lor. O pacienta, bolnava de artrita, obezitate si boala cardiaca, si-a intrebat medicul cardiolog daca ar trebui sa-si faca griji din pricina caragenanului din laptele de migdale.

Dupa o documentare preliminara, iata cateva informatii pe care medicul le-a prezentat pacientei sale:

  1. Caragenanul, un extract dintr-o alga rosie, este deseori folosit ca agent de ingrosare in alimentele fara grasimi sau cu un continut scazut de grasimi si in inlocuitorii de lactate. Poate, de asemenea, stabiliza bauturile care altfel nu raman legate, cum ar fi laptele cu ciocolata. Se adauga si in produse de carne, de genul mezelurilor si in carnea de pui ca liant, si poate fi gasit si in produse procesate cum sunt pizza si mancarea semipreparata.
  2. Acest ingredient “natural” poate fi transformat in ceea ce se numeste poligenan, sau caragenan “degradat”, un agent puternic inflamator - de fapt, se foloseste in experimente pentru a creste inflamatia in scopul testarii unor noi terapii. Iar Agentia Internationala de Cercetare a Cancerului din SUA, a inregistrat caragenanul degradat ca un potential carcinogen.
  3. Caragenanul degradat poate fi gasit in produsele alimentare si nu trebuie sa depaseasca 5% din continutul total de caragenan. Insa au fost raportate si continuturi de pana la 25% de caragenan degradat in anumite alimente — desi industria producatoare care l-a folosit a facut-o cu titlu de exceptie.
  4. Studiile stiintifice trag semnale de alarma de multi ani in privinta aditivilor. Un raport din 2001 a facut o recenzie in literatura asupra efectelor gastrointestinale ale caragenanilor la animale si a descoperit rate mai ridicate de rani, ulceratii si tumori maligne.
  5. La celulele intestinale umane, studiile de laborator au arata cum caragenanii induc inflamatia.
  6. La studiile pe animale, caragenanul s-a descoperit ca duce la cresterea zaharului din sange si a lipidelor, chiar si in lipsa unei cresteri in greutate.
  7. Totusi, nu sunt suficiente studii de caz pe oameni care sa arate daca caragenanul duce la dezvoltarea unei boli clinice.
caragenan pizza

Sursa foto : https://goo.gl/g9MOCS

De ce e bine sa evitam caragenanul

Deci ce i-a spus medicul pacientei? I-a spus ca problema sigurantei caragenanului nu s-a rezolvat inca, insa exista motive de ingrijorare.

Unul dintre cercetatorii de marca in domeniu, Dr. Joanne Tobacman, a declarat ca “expunerea la caragenan in mod clar cauzeaza inflamatii; cantitatea de caragenan din produsele alimentare este suficienta pentru a cauza inflamatii; iar caragenenul degradat, precum si cel modificat pentru uz alimentar sunt ambii daunatori."

In orice caz, pizza congelata, inghetata si puiul gata preparat nu sunt produse sanatoase si ar trebui evitate, indiferent ca au sau nu caragenan in componenta lor.

Insa cum ramane cu laptele de migdale? Ideal ar fi sa se evite orice produc cu caragenan, pentru a reduce la minimum riscul de inflamatie in corp si de crestere al nivelului de zahar din sange.

Surse utilizate:

http://www.mindbodygreen.com/0-21059/why-im-avoiding-carrageenan-a-cardiologist-explains.html - caragenan

#alimente #boli #caragenanul #inflamatie

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce miezul de nuca seamana atat de bine cu creierul uman

Ce spun cititorii despre "De ce este bine sa evitam caragenanul: explicatia unui medic cardiolog"

geangu maria20 August 2015 09:01Raspunde

poate fi luat in discutie si laptele de migdale produs in casa?

Razvan19 August 2015 14:25Raspunde

Si ce denumire are acest produs chimic? Cum il identificam?

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101