Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Sfaturi practice
  4. Cele mai frecvente intrebari despre prevenirea si curatarea mucegaiului

Cele mai frecvente intrebari despre prevenirea si curatarea mucegaiului

Fie ca apare in timpul iernii sau vara, mucegaiul din casa nu este doar inestetic, este si periculos pentru sanatatea familiei. Citeste aceste FAQs (Cele mai frecvente intrebari) pentru a primi raspunsuri despre cum creste mucegaiul, pe cine afecteaz

Fie ca apare in timpul iernii sau vara, mucegaiul din casa nu este doar inestetic, este si periculos pentru sanatatea familiei. Citeste aceste FAQs (Cele mai frecvente intrebari) pentru a primi raspunsuri despre cum creste mucegaiul, pe cine afecteaza, ce poti face pentru a preveni aparitia lui si cum il poti trata natural si eficient.

Ce este mucegaiul, de fapt?

Mucegaiul este o ciuperca pluricelulara ce exista in mod natural in atmosfera sub forma de spori. Acesti spori devin periculosi pentru oameni cand incep sa se dezvolte in case – proces ce apare in prezenta umezelii si a unei surse de hrana – tesatura sau fibre, hartie, lemn, celule de piele moarta si altele. Mucegaiul poate creste pe o varietate de suprafete si poate cauza probleme grave de sanatate.

Ce efecte are mucegaiul asupra sanatatii?

Oricine poate fi afectat daca atinge sau inhaleaza mucegaiul, dar cei mai afectati sunt copiii; varstnicii; persoanele cu sistem imunitar slabit; persoanele predispuse la astm, alergii sau alte afectiuni respiratorii. Simptome obisnuite includ inflamarea foselor nazale, ceea ce duce la stranut si scurgeri nazale; tuse; ochi iritati; iritatii ale pielii. Mai putin obisnuite, dar mai grave, sunt febra, respiratia greoaie si infectia pulmonara.

Prezinta mucegaiul mai multe probleme iarna, nu vara?

Mucegaiul apare deseori in case in conditiile de iarna, cand casele sunt mai putin aerisite si vaporii de apa fac condens pe suprafete reci precum peretii exteriori. Insa mucegaiul prefera temperaturi caldute, intre 15 si 37 grade Celsius, iar aerul conditionat din timpul verii poate crea conditii de umezeala daca sistemul HVAC este prea mare sau prea mic pentru a dezumidifica corespunzator interiorul casei.

Cum pot preveni aparitia mucegaiului?

mucegaiului

mucegaiului

Reducerea umiditatii din interior este metoda cea mai buna de prevenire a cresterii mucegaiului. Stergeti imediat orice scurgere lichida. Daca nu puteti spala imediat lenjerii umede precum costume de baie ude sau hainele copiilor, uscati-le afara. Asigurati-va ca gurile de scurgere sunt curate. Deschideti fereastra sau dati drumul la ventilatoare in special in incaperi cu umiditate ridicata precum bucataria si baia. Asigurati-va ca spatiile utilitare – precum spatiul de uscat rufe – au suficienta aerisire. Izolati suprafetele care se racesc iarna, inclusiv peretii exteriori si tevile de apa rece.

Daca aveti umiditate mare in casa chiar si dupa ce ati facut toate aceste lucruri, faceti un test cu un masurator de umiditate foarte ieftin. Nivelul ideal al umiditatii din interior este de 30 - 50 %; un dezumidificator merita investitia daca umiditatea din casa este inalta.

Am deja mucegai in casa. Ce fac acum?

Incepe prin a elimina sursa de umiditate care a permis mucegaiului sa apara. Deschide ferestrele si usile, daca este posibil si da drumul la ventilatoare pentru a usca zona cu mucegai.
Nu atinge niciodata mucegaiul cu mana goala. Poarta manusi de cauciuc, o masca de protectie si ochelari de protectie cand cureti mucegaiul.
Odata terminata curatenia si uscata suprafata, ar fi bine sa fie revopsita cu o vopsea rezistenta la mucegai pentru a combate formarea ulterioara a mucegaiului.

Exista metode ecologice de curatare a mucegaiului?

Desi clorul este de regula recomandat pentru curatarea mucegaiului, otetul este mai prietenos pentru mediu si, totodata, ucide organismul de la radacina si inhiba reaparitia acestuia. Pulverizeaza sau sterge cu o solutie concentrata de otet si apa tot mucegaiul vizibil. Apoi pulverizeaza zona afectata cu otet, lasa timp de o ora, apoi curata.
Si o solutie cu bicarbonat de sodiu poate fi folosita in loc de otet in acelasi mod. Pentru o curatare mai intensa, amesteca bicarbonatul cu otet.

Doua extracte naturale sunt foarte eficiente pentru uciderea mucegaiului. Extractul de arbore de ceai si de grapefruit sunt antifungice si antibacteriene. Foloseste o solutie dintr-o lingura de ulei sau de extract la o cana de apa. Daca nu termini solutia dintr-o singura utilizare, pastreaza-o pentru curatenia generala. Va ramane proaspat la nesfarsit. Un dezavantaj al acestei metode este pretul mare al ingredientului principal.

Voi cum reusiti sa preveniti si sa scapati de mucegai? Am dori sa aflam parerile voastre in comentariile de mai jos!

Surse: http://www.care2.com/greenliving/faqs-about-mold-prevention-and-cleanup.html - mucegaiului

#aer #casa #intrebari #mucegaiul #preventie #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Imbunatateste-ti sanatatea cu ajutorul respiratiei
Concentreaza-te pe sanatatea emotionala.
10 imbunatatiri vitale de tranzitie pentru un corp mai sanatos si o viata mai fericita

Ce spun cititorii despre "Cele mai frecvente intrebari despre prevenirea si curatarea mucegaiului"

adelina16 March 2015 23:39Raspunde

Se vede ca nu prea cunoaste-ti chimie mult stimate,in cazul cind se amesteca otet cu bicarbonat are loc reactia de neutralizare si ca rezultat obtinem sare si apa,ceea ce poate fi un substanta hranitoare pentru mucegai,cel mai efectiv sint compusii chimici ce contin clor.

11 July 2015 22:20Raspunde

Cunoa?te?i ????

AURICA NEDELCU14 March 2015 22:45Raspunde

AM AVUTTOATE LUCRURILE IN STOREGI TOATA VARA SI ACUM NU STIU CE SA FAC CAS PLINEDE MUCEGAI LEAM STERS CU CIRPA CU APA O SA INCERC SI CU OTET DACA AVETI ALCEVA AJUTATIMA CAS TERMINATA DE SUPARARE,,,,,,

valentina21 August 2014 23:12Raspunde

Metodele traditionale prezentate in articol nu reusesc decat sa "sperie" putin mucegaiul, care reapare la scurta vreme dupa tratamentul aplicat. Ozonul este biocidul 100% eficient in eliminarea mucegaiului. Avantajul ozonului consta (si) in faptul ca fiind gaz intra in porii materialelor, distruge ciuperca de mucegai care s-a format datorita umiditatii si usuca totodata materialele. Folosit conform indicatiilor (in absenta oamenilor in incaperea in care se face curatarea), ozonul rezolva cel mai bine problema eliminarii mucegaiului pe termen foarte lung.

Maricel12 February 2016 13:40Raspunde

Unde pot gasi ozon?

Lavinia24 July 2014 14:05Raspunde

Otetul e sfant.Noi il folosim si la clatirea hainelor.Miros frumos si proaspat dupa.Il foloseam si la clatirea parului dar acum am inceput metoda cu bicarbonat si am renuntat pentru o vreme.Aveti idee daca ornamentele cu muschi ajuta la absorbtia umezelii fara a genera vreun pericol pentru sanatate?Ati mai postat dumneavoastra parca un articol despre covorase petru baie facute din muschi.As vrea sa incerc si eu...

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101