Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Brandusa de toamna

Brandusa de toamna

Denumire stiintifica: Colchicum autumnale. Prezentare. Erbacee micuta cu flori liliachii, cu inaltime pâna la 13 cm, brândusa de toamna apartine familiei iridaceelor. Are o dezvoltare deosebita si indelungata, ajungând la inflorire abia toamna târzi

Denumire stiintifica: Colchicum autumnale.

Prezentare. Erbacee micuta cu flori liliachii, cu inaltime pâna la 13 cm, brândusa de toamna apartine familiei iridaceelor. Are o dezvoltare deosebita si indelungata, ajungând la inflorire abia toamna târziu. Brândusa de toamna creste in zonele de deal, in locuri umede. Fructul, de marimea unei nuci, este otravitor, brândusa de toamna fiind considerata o planta toxica, deci o planta periculoasa. Pentru uz medicinal se recolteaza semintele si bulbul, din care se obtin preparate cu aplicatii deosebite, cel mai important si mai cunoscut fiind tinctura. Acest preparat va fi folosit cu maxima precautie si nu va fi lasat sub nici o forma la indemâna copiilor. Substanta activa importanta este colchicina. Acest alcaloid se gaseste mai ales in fructul brândusei de toamna si are virtuti medicinale de exceptie. In acest sens, in prezent se fac cercetari privind efectele colchicinei in boli grele, cum ar fi cancerul. Cercetari mai noi asupra brândusei de toamna au dus la sinteza unui alt compus, democolcina – mai putin toxic decât colchicina – intrebuintat cu succes, se pare, in tratarea unor afectiuni ale sângelui.

Intrebuintari. Colchicina actioneaza deosebit de eficient in guta, fiind considerat remediul clasic in stoparea rapida a atacurilor acestei afectiuni. De precizat ca orice tratament cu brândusa de toamna se face numai si numai sub control medical. Altfel, exista riscul unor grave intoxicatii, cu sfârsit letal. Preparatele din brândusa de toamna sunt cunoscute si ca un bun antinevralgic, dar si ca un diuretic eficient. Exista si o legenda in legatura cu numele acestei plante periculoase. Se spune ca in Colchida, o regiune din zona estica a Marii Negre, traia Medeea, o renumita vrajitoare. Ea a preparat o potiune malefica si a lasat sa cada o picatura pe pamânt. Din acea picatura a rasarit brândusa de toamna! Sa notam si faptul ca in Evul Mediu brândusa de toamna se folosea ca insecticid.

#antinevralgic #brandusa de toamna #cancer #toxic
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101