Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Beneficiile uleiului de santal pentru piele

Beneficiile uleiului de santal pentru piele

Pielea ta “miroase” uleiul esential de santal, sitmuland multiplicarea celulara si vindecarea ranilor. Pielea are receptori de miros care reactioneaza la uleiul de santal stimuland vindecarea, concluzioneaza un studiu efectuat de cercetatorii din Un

Pielea ta “miroase” uleiul esential de santal, sitmuland multiplicarea celulara si vindecarea ranilor.

Pielea are receptori de miros care reactioneaza la uleiul de santal stimuland vindecarea, concluzioneaza un studiu efectuat de cercetatorii din Universitatea Ruhr Bochum si Universitatea din Munster, ambele din Germania, publicat in Revista de Dermatologie Investigativa.

"Doar o cantitate infima de mirosuri sunt folosite de receptorii situati in nas," spune Peter Schieberle de la Universitatea Tehnica din Munich. "Mirosul poate avea functii secundare in corpul uman."

Fiecare organ poate "mirosi"

Oamenii de stiinta au identificat circa 350 receptori distincti olfactivi in nasul uman, si inca alti 150 de astfel de receptori la nivelul altor organe, inclusiv la nivelul inimii si al ficatului. Intr-adevar, receptorii de miros au fost gasiti aproape la nivelul fiecarui tesut uman. "Exista un adevarat curent al descoperirilor de receptori de miros in alte parti ale corpului, indeplinind alte functii," a spus Joel Mainland de la Centrul de Simturi Chimice Monell din Philadelphia, care nu a fost implicat in studiu.

La nivelul nasului, una dintre functiile principale ale acestor receptori este sa informeze creierul asupra mediului inconjurator, ducand la producerea unor efecte (cum ar fi producerea senzatiei de foame sau de greata, sau declansarea unei amintiri).
Este dificil pentru cercetatori sa descopere ce functii indeplinesc acesti receptori in alte parti ale corpului, desi unele investigatii au deja rezultate. De exemplu, studiile au demonstrat ca receptorii de "miros" din celulele spermei pot schimba directia sau viteza de inot a spermatozoizilor, in timp ce receptorii celulelor colonului pot declansa eliberarea neurotransmitatorului serotonina. Cel din urma se considera ca joaca un rol in ceea ce oamenii de stiinta numesc “al doilea creier”, referindu-se la rolul major pe care-l joaca stomacul in reglarea sistemelor din corp, inclusiv starea de spirit si cognitia.

"Mirosul" stimuleaza vindecarea

In noul studiu, cercetatorii au testat receptorul de miros OR2AT4 in keratinocitele care formeaza stratul cel mai extern al pielii. Ei au expus acest receptor la ulei natural de santal, precum si la alte 10 variate versiuni sintetice ale aceleiasi arome (cunoscute sub numele de Sandalore). Cercetatorii au explicat ca, timp de cel putin 4,000 de ani uleiul de santal a fost un parfum scump si un tratament medicinal folosit pentru piele in intreaga  Asie de Est.

Ei au mentionat ca au folosit pentru teste atat uleiul natural cat si versiuni sintetice deoarece uleiul din lemn de santal este foarte scump, datorita raritatii arborelui de santal in Asia de Est. Multe dintre versiunile sintetice testate de ei sunt deja utilizate in produse cosmetice, parfumuri, deodorante si esente.

Dintre uleiurile testate, doar trei au avut efecte. Toate acestea, de altfel, au declansat la nivelul keratinocitelor un canal pentru semnalarea dependentei de calciu, ducand la o crestere a multiplicarii celulelor de 32 la suta si a migrarii celulare de aprope 50 la suta. Ambele modificari sunt reactii caracteristice in cazul vindecarii ranilor. Experimentele au fost repetate pe mostre de tesut de piele care fusesera zgariate, confirmand efectul de vindecare.

Cercetatorii au descoperit si alti receptori de miros nu numai la nivelul keratinocitelor, dar si la nivelul fibroblastelor pielii (care joaca un rol in vindecare ranilor) si al melanocitelor (care se gasesc la capatul epidermei si produc melanina, pigmentul pielii).

Desi rezultatele sunt promitatoare, poate dura un timp pana cercetatorii sa poata fabrica produse din lemn de santal vindecatoare de rani. Unul dintre motive este ca au fost folosite concentratii de o mie de ori mai mari decat ar trebui pentru declansarea unui receptor la nivelul nasului, iar celulele pielii au trebuit expuse la ulei timp de cinci zile pentru a produce efecte. Acesti doi factori sugereaza ca mai degraba cremele pentru piele si nu parfumurile ar putea produce efecte de vindecare.

"Rezultatele de pana acum arata ca acestia poseda potential terapeutic si cosmetic," a spus cercetatorul Hanns Hatt. "Cu toate acestea, sa nu uitam ca trebuie sa folosim aromele concentrate cu mare grija, pana aflam cu certitudine ce functii indeplinesc variatele tipuri de receptori olfactivi de la nivelul celulelor pielii."

Surse utilizate pentru acest articol:
http://aktuell.ruhr-uni-bochum.de
http://theconversation.com
http://www.newscientist.com
http://news.discovery.com
http://science.naturalnews.com

#beneficii #piele #studii #ulei de santal #vindecare

Ce au mai parcurs alti cititori...

Uleiul de susan, un remarcabil agent de detoxifiere si vindecare
Periajul uscat, o practica 100% naturala pentru o piele frumoasa si stralucitoare
7 moduri in care poti folosi sucul de rodie pentru piele
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101