REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Amarantul, regele cerealelor

Amarantul, regele cerealelor

Cultivat de azteci acum 8,000 de ani si gasit din abundenta in continuare in Peru, amarantul s-a raspandit de-a lungul timpului in Mexic si peninsula Yucatan. Astazi se cultiva in Africa, India, China, Rusia, in America de Sud si se replanteaza in America de Nord.

Desi trece neobservat de multi, amarantul este o planta inalta - aproape 2 m – cu frunze late verzi, flori de culoare rosu aprins sau auriu, existand peste 60 de specii diferite. Florile sunt sub forma unor muguri de cereale minuscule, motiv pentru care planta intra deseori in categoria "cerealelor". Dar amarantul nu este o cereala precum ovazul, graul sau orezul. Este uneori denumit "pseudo-cereala" datorita structurii sale nutritionale, similara cu a cerealelor. In Romania, creste o specie a amarantul numita, surpinzator, stir. Spun surprinzator, pentru ca stirul este considerat mai mult o planta buna pentru animale.

Unul dintre cele mai importante aspecte ale acestei cereale este ca nu contine gluten. Boabele macinate dau o faina de o nuanta de alb-ivoriu, desi "mugurii" rosii pot fi si ei macinati pentru a conferi culorii o nuanta mai rosiatica, dar si un aport nutritiv mai mare.

 

Amarantul se gateste precum orezul, quinoa sau pastele: se fierbe in multa apa (sase cani de apa la o cana de amarant), timp de 15 - 20 de minute, se strecoara, se clateste si se consuma.

Amarantul este foarte bun pentru ingrosarea sosurilor, a supelor, a tocanitelor si chiar a jeleurilor. Consumat ca o gustare, amarantul poate avea o consistenta usoara, cu aroma de nuci sau usor piperata. Amarantul este mult mai nutritiv decat oricare dintre varietatile de cereale adevarate.

Citeste si articolul: Ce este ashwagandha? Top 10 beneficii ale acestui remediu ayurvedic stravechi

Avantajele amarantului pentru sanatate

Un motiv pentru care amarantul se distinge printre cereale este continutul sau nutritiv remarcabil. Este mai bogat in minerale, precum calciu, fier, fosfor si carotenoide decat majoritatea legumelor. Are si un continut de proteine impresionant: la o cana de amarant acesta contine 28.1 grame proteine comparativ cu 26.3 grame la aceeasi cantitate de ovaz si 13.1 grame la o cana de orez.

Amarantul are un continut proteic comparativ cu al laptelui si este o sursa foarte buna de lizina, un aminoacid esential; ceea ce nu se poate spune despre restul cerealelor. Pe langa aceasta, mai contine si proteinele de baza denumite albumine si globuline, care, in comparatie cu prolaminele din grau, sunt mai solubile si mai digerabile.

 

O cana de amarant crud contine 15 miligrame de fier, in timp ce orezul alb contine numai 1.5 miligrame. O cana de amarant crud contine 18 miligrame de fibre, comparativ cu orezul alb care contine numai 2.4 grame.

Cu un continut de 105% de mangan din necesarul zilnic pe portie, amarantul contine in acelasi timp si mai putini carbohidrati. Are un continut triplu de calciu si e foarte bogat si in magneziu, fosfor si potasiu. Amarantul contine 6 pana la 10% grasimi, predominant nesaturate dintre care  77% acizi grasi nesaturati, printre care acidul linoleic, necesar unei nutritii optime. Nu in cele din urma, amarantul este singura cereala studiata ce contine vitamina C.

Continut nutritiv al amarantuluiPortia: O (1) cana amarant (cca 246 grame)
Cant. pe portie  
Calorii 251  
Carbohidrati 46 g  
Proteine 9 g  
Fibre 5 g  

Studii despre amarant

Un studiu efectuat asupra amarantului arata ca semintele acestuia au importante proprietati nutritive, dar si compusi fitochimici precum rutina si nicotiflorina, precum si peptide care au abilitatea de a reduce hipertensiunea si incidenta cancerului.

Cercetatorii recomanda studii mai amanuntite asupra beneficiilor functionarii peptidelor din amarant, in special a lunazinei, identificata anterior si in boabele de soia si considerata eficienta in combaterea cancerului, dar si in reducerea incidentei bolilor cronice precum inflamatii, diabet, boli cardiace si atacuri cerebrale.1

Avand in vedere ca bolile cardiovasculare (BCV) sunt asociate cu un nivel ridicat de colesterol (hiper lipidemie), hipertensiune, obezitate si diabet, oamenii de stiinta au aratat ca reducerea grasimilor saturate si cresterea in acelasi timp a acizilor grasi nesaturati poate preveni BCV. Amarantul a fost studiat in lumina acestor descoperiri si rezultatele arata ca ar putea ajuta pacientii cu BCV.

Analizele efectuate arata ca uleiul de amarant poate fi utilizat cu succes ca aliment pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.2

amarant

Amaranth - sursa foto : http://goo.gl/xsgFk1

Retete sanatoase cu amarant: Salata cu amarant de tip Tabbouleh

Ingrediente:

Mod de preparare:

  1. Fierbe 1 1/2 cani apa rece si amarant intr-o tigaie medie; scade focul, acopera si lasa sa fiarba inabusit 20 de minute sau pana este aproape integral absorbit (va avea un aspect de terci).
  2. In timp ce amarantul se gateste, amesteca castravetele cu urmatoarele 10 ingrediente intr-un bol mare.
  3. Aseaza amarantul intr-o sita, clateste cu apa rece pana ajunge la temperatura camerei; scurge bine de apa, cu ajutorul unei linguri. Adauga la amestecul cu castravete si amesteca bine. Decoreaza cu felii de lamaie, daca doresti.

Observatie: Este important ca amarantul sa fie asezat intr-o sita fina. Grauntele sunt atat de mici, incat pot trece prin gaurile unei site traditionale. Daca nu ai o sita de acest gen, poti intinde amarantul pe o hartie de copt, ca sa se raceasca fara sa faca cocoloase.

(Sursa: Yummly.com)

Informatii amuzante despre amarant

In Mexic exista un sortiment de bomboane facute din amarant expandat, amestecat cu zahar sau miere, denumit "dulce de alegria" sau “fericire dulce." Pot fi facute si sub forma unor cranii mici, in timpul sarbatorii mexicane "Día de Muertos" sau "Ziua Mortilor".

Scurte concluzii

Derivat din termenul grecesc “amarantos,” care inseamna “cel ce nu se usuca," bobocul coloratei flori de amarant isi pastreaza aspectul si dupa moarte. Cultivat de Azteci acum 8,000 ani, amarantul este inca des utilizat in anumite culturi si devine tot mai cunoscut in ultima perioada. Poate fi gatit ca porumbul, orezul sau pastele, sau macinat sub forma de faina.

Amarantul uimeste prin calitatile sale nutritive comparativ cu restul cerealelor: mult mai mult fier, calciu, proteine, mangan, fibre si alti fitonutrienti decat orezul sau graul. Amarantul este una dintre plantele cele mai bogate in proteine, rivalizand cu orice produs de tipul branzeturilor de origine animala.

In concluzie, amarantul este o uzina de nutrienti, cunoscut pentru capacitatile sale de a preveni numeroase afectiuni cronice precum diabetul, boli de inima, cancerul si atacul cerebral. Din fericire, poate fi gasit in majoritatea supermarketurilor sau magazinelor naturiste.

Îți place verdele? Atunci, susține Viața Verde Viu! Ți-am pregătit o colecție de sacoșe cu poftă de sănătate. Poți să le comanzi chiar aici https://viataverdeviu.ro/sacose-din-bumbac

 

Surse utilizate:

http://foodfacts.mercola.com/amaranth.html - amarantul

#calciu #fier #Hormonul #piridoxina #proprietati #proteina #reteta #ulei de trandafiri

Ce spun cititorii despre "Amarantul, regele cerealelor"

saramat gina27 January 2018 16:25Raspunde

Foarte bun,il folosesc de ceva

Catalina Ghitulescu17 August 2015 08:45Raspunde

Articole sunt interesante, concepute intr-un mod care aduce cu cel al articolelor de stiinta, se prezinta sursa bibliografica. Asta e bine Ar trebui, insa, sa aveti un pic mai multa atentie la exprimare, de exemplu: "Amarantul este si o sursa buna de lizina, un amino acid important cu un continut proteic comparativ cu al laptelui, dar mai usor de digerat; ceea ce nu se poate spune despre restul cerealelor. " um poti spune un amino acid cu continut proteic? Proteinele si peptidelesunt alcatuite din molecule de aminoacizi legate intre ele intr-o anumita succesiune (prin condensare). probabil ati vrut sa spuneti ca Amarantul are un continut proteic comparativ cu al laptelui si este o sursa de lizina, un aminoacid important (puteati spune esential, acesta e termenul corect, adica nu poate fi sintetizat in organismele animale din ceilalti aminoacizi provenit din alimentatie). In rest sunt multe teme interesante pe care le dezbateti.

Alec Blenche17 August 2015 08:56Raspunde

multumim de sugestii

Dora04 March 2015 13:14Raspunde

Foarte interesant.Chiar ma intereseaza aceasta planta,nu stiu unde se gaseste la noi.Salata mi se pare tare apetisanta si bogata in nutrienti.

io27 February 2015 19:50Raspunde

Aztecii reprezinta un popor/grup etnic care au trait in America Centrala(nu in Peru) in secolele 14-16 dupa Hristos. Nu prea aveau cum sa il cultive de 8000 de ani ...

15 February 2015 14:15Raspunde

vreau sa stiu daca ajuta in pirderea greutati aceasta salata

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101