Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Vrei sa renunti la gluten? Iata cateva alternative

Vrei sa renunti la gluten? Iata cateva alternative

Cele mai multe persoane folosesc faina alba si faina de grau, care nu sunt benefice pentru sanatate pe termen lung. Iata 5 tipuri de faina fara gluten, care nu provoaca probleme digestive.

Cele mai multe persoane in ziua de azi folosesc tipuri de faina alba si faina de grau, care nu sunt benefice pentru sanatate pe termen lung. Cele mai multe tipuri de faina de grau sunt tratate cu oxid de clor, contin gluten (la care multe persoane au alergie) si sunt dure pentru sistemul digestiv — in plus, sunt slabe din punct de vedere nutritiv.

Avantajul? Varietatile de faina fara gluten sunt naturale, au un gust foarte bun, sunt folosite de foarte multi ani si pot inlocui cu succes tipurile de faina alba.

 

Tipuri de faina fara gluten

Exista si faina gasita sub denumirea generica de "faina fara gluten". Aceasta poate fi o combinatie de faina de naut cu faina de sorg si/ sau faina din fasole mung. Faina fara gluten are o textura foarte buna si poate fi folosita ca o faina obisnuita. De asemenea exista pe piata diverse paste obtinute din astfel de faina fara gluten, deosebit de gustoase si nutritive deopotriva.

1. Faina de migdale

Migdalele sunt bogate in L-arginina, magneziu, cupru, mangan, calciu si potasiu. Studii publicate in reviste de specialitate arata ca migdalele au un efect semnificativ de reducere a colesterolului LDL, mai ales la persoanele cu colesterol marit si diabet.

Migdalele sunt si bogate in fibre, contin anumite tipuri de grasimi sanatoase si sunt foarte bune pentru aluaturi. Faina de migdale este foarte buna pentru prajituri, fursecuri si alte dulciuri pe baza de aluat. Poate fi folosita si la unele feluri de mancare sau pentru carnea de pui pane.

2. Faina de ovaz fara gluten

Urmatorul tip de faina este faina de ovaz incoltit. Multe persoane intreaba: "Ovazul contine sau nu gluten"? Daca este organic si nu este procesat la un loc cu cereale ce contin gluten, atunci, nu are gluten. Faina de ovaz este chiar mai buna decat ovazul in ceea ce priveste gradul de digerabilitate - nutrientii din ovaz sunt mai usor de absorbit de corp din faina de ovaz.

Încearcă Pastele Fără Gluten din magazinul nostru verde viu!

3. Faina de orez

Un alt tip de faina fara gluten este faina din orez brun. Faina de orez, dupa cum stim, este bine tolerata si nu produce alergii, fiind si usor digerabila. Daca iti este greu sa renunti la paste, insa vrei sa renunti la gluten, pastele din faina de orez sunt un bun inlocuitor.

4. Faina de cocos

Faina de cocos este o alternativa foarte buna pentru faina alba. Faina de cocos este bogata in fibre si grasimi sanatoase, iar daca intentionati sa adoptati o alimentatie saraca in carbohidrati  sau vreti sa pierdeti in greutate, unul dintre primele lucruri pe care le puteti face este sa incepeti sa folositi faina de cocos.

Beneficiile pentru sanatate sunt impresionante. De exemplu, grasimile sanatoase saturate continute in abundenta de aceasta pot fi folosite de corp cu usurinta pentru energie si pentru mentinerea unui metabolism functional si a unui nivel echilibrat de zahar in corp, pentru a mentiona doar cateva avantaje. Faina de cocos contribuie la mentinerea unui nivel echilibrat de zahar in sange pentru ca are un aport glicemic redus si nu provoaca cresteri bruste de zahar in sange. De fapt, studiile publicate pana in prezent  arata ca un consum de produse pe baza de faina de cocos pot duce la scaderea impactului glicemic al alimentelor si mentine stabil nivelul de zahar din sange.

Faina de cocos ajuta si la digestie, are o densitate mare nutritiva si contribuie si la sanatatea inimii. Studiile arata ca aceasta faina poate reduce nivelul de colesterol "rau" LDL si al trigliceridelor la persoanele cu niveluri ridicate. Faina de cocos are efecte pozitive si datorita continutului sau bogat in fibre solubile si insolubile si de grasimi sanatoase mono nesaturate.

Asa cum stim ca uleiul de cocos are beneficii imense pentru sanatate si faina de cocos este o alternativa foarte utila la gatit. Se poate folosi in retete de paine, clatite si fursecuri.

faina fara gluten

Faina din cereale incoltite (grau, hrisca, quinoa)

Incoltirea este, practic, procesul prin care boabele de cereale se lasa la inmuiat intre 12 si 48 de ore. In acest mod se elimina acidul fitic din faina. Acidul fitic este cel care leaga mineralele. Pe unele produse din cereale integrale din comert se poate observa mentiunea “contine riboflavina,” adica vitamina B2, si cateva alte vitamine. Adevarul este, insa, ca, atunci cand le consumi, corpul nu absoarbe aceste vitamine pentru ca sunt legate de acidul fitic. Imagineaza-ti ca ai toate aceste vitamine si minerale adunate la un loc. Consumi acest amalgam sanatos, insa, el nu se absoarbe in corp, ci trece direct prin el.

Pe de alta parte, cand incoltesti o cereala, prin acest proces se inlatura acidul fitic, iar vitaminele si mineralele raman libere si pot fi absorbite si digerate de catre corp. De aceea tipurile de paine obtinute din cereale incoltite sunt mult mai bune decat cele obisnuite.

Graul integral incoltit are mult mai putin gluten decat acelasi grau neincoltit.

Faina de alac

Alacul este un soi de grau cultivat inca din cele mai vechi timpuri. In Romania alacul se mai cultiva doar pe suprafete restranse din zona muntilor Apuseni.

Faina de alac nu este 100% fara gluten, insa datorita continutului mare de fibre, asa cum arata un studiu recent, faina de alac este mult mai usor digerabila, ceea ce subliniaza beneficiile sale digestive.

Nu numai ca fibrele continute ajuta la digestie, dar reduc si nivelul de colesterol in mod natural. Fibrele tintesc colesterolul rau LDL si il elimina din corp pentru a reface echilibrul de acizi grasi. Un studiu din 1999 publicat in Revista americana de medicina preventiva a evaluat efectele fibrelor alimentare de reducere a colesterolului rau din sange. Un tratament de 51 de saptamani, pe parcursul caruia participantii au primit zilnic suplimente cu fibre, a aratat rezultate clare si pozitive in acest sens.

Alte studii de pe Einkorn.com sustin ca Alacul sau einkorn (triticum monococcum) nu este usor digerabil datorita continutului ridicat de fibre ci datorita structurii simple, diploide pe care si-a conservat-o, fiind singura specie de grau nehibridizata. Glutenul este in cantitate mai mica dar si cu o structura diferita. El contine doar genomul A nu si genomul D ca la graul modern (hibridizat pentru cresterea productivitatii).

A renunta la gluten poate fi mai simplu decat crezi. In plus, profiti de avantajele pe care o astfel de dieta le ofera pentru sanatate, asa ca aceste tipuri de faina sunt un bun inceput.

SURSE

http://celiacdisease.about.com/od/cookingglutenfree/a/FlourBasics.htm
http://www.craftsy.com/article/gluten-free-flour

#alternative #faina #gluten

Ce au mai parcurs alti cititori...

Puterea ovăzului - informaţii nutritive, beneficii, cum se găteşte, reţete
Daca eviti glutenul, dar iubesti painea, iata 3 alternative mai sanatoase
Din nou, despre intoleranta la gluten. Este acest ingredient marele vinovat?

Ce spun cititorii despre "Vrei sa renunti la gluten? Iata cateva alternative"

Constantin13 December 2015 20:02Raspunde

Ar fi trebuit sa dai și rețete de pregătire a acestor făinuri. Din câte știu nu se poate face pâine numai din faina de ovăz .

Silverdream14 October 2015 17:05Raspunde

Buna ziua tuturor. Imi pare bine ca abordati si acest subiect, folosesc zilnic fainurile fara gluten, deoarece am devenit intoleranta la gluten.As mentiona doar ca fainurile care totusi cotin cat de putin gluten, nu pot fi folosite de catre cei cu boala celiaca si nici de cei cu intoleranta, cele care se pot folosi cu siguranta, sunt faina din porumb, hrisca,mei,orez,bineinteles si cocos si migdale, cestea nu contin deloc gluten.Nu folosesc faina de grau de 9 luni si pot spune ca am beneficii mari de sanatate,este si o dieta cu care slabesti garantat fara pastile si alte eforturi.Multa sanatate !

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101