Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Controversa alimentelor cu indice glicemic ridicat

Controversa alimentelor cu indice glicemic ridicat

Pentru cei mai multi oameni, nu foamea constituie factorul principal de influenta in ceea ce priveste alimentatia, iar unii pot sa-si modereze cu mare greutate consumul de mancare. Oamenii de stiinta sunt de parere ca alimentele excesiv de dulci, sar

Pentru cei mai multi oameni, nu foamea constituie factorul principal de influenta in ceea ce priveste alimentatia, iar unii pot sa-si modereze cu mare greutate consumul de mancare. Oamenii de stiinta sunt de parere ca alimentele excesiv de dulci, sarate si/sau grase (“stimulante pentru papilele gustative”), consumate de obicei intr-o dieta tipic occidentala pot crea dependente in creierul uman, ducand la pierderea autocontrolului, consumul excesiv de mancare si, desigur, cresterea in greutate.

De fapt, trasaturile de comportament si cele neuro chimice manifestate in cazul abuzului de substante sunt la fel ca si cele in cazul consumului abuziv de alimente, iar ideea de dependenta de mancare este tot mai acceptata in randul cercetatorilor.

Dopamina este o substanta chimica din creier implicata in motivatie, placere si recompensa. Sistemul de recompensa prin eliberarea de dopamina s-a dovedit a fi implicat in consumul in exces de alimente in randul animalelor, iar efectele sunt similare cu cele ale dependentei de droguri.

Studiile efectuate pe activitatea creierului uman ofera dovezi care confirma ideea ca un consum excesiv de mancare modifica sistemul de recompensare prin eliberarea de dopamina, iar consecinta acestui fapt este un consum necontrolat de mancare. Abuzul de substante reduce numarul de receptori de dopamina din creier si se crede ca este motivul pentru care apare toleranta asociata cu dependenta — cu timpul, sunt necesare cantitati tot mai mari din aceeasi substanta pentru a atinge acelasi nivel de recompensa pentru ca reactia la recompensa s-a redus. In mod similar, in contextul dependentei de mancare, s-au raportat numere reduse de receptori de dopamina D2 la persoanele obeze comparativ cu cele slabe, iar reactia la dopamina scade dupa o perioada de crestere in greutate.

Raspunsul de recompensa prin eliberarea de dopamina se reduce si la femeile care sufera de bulimie in comparatie cu femeile sanatoase. Consumul frecvent de inghetata s-a dovedit ca reduce raspunsul de recompensa la adolescenti. Impreuna, studiile implica faptul ca un consum exagerat de mancare duce la un raspuns de recompensa diminuat, alimentand ciclul de consum exagerat si agravare a dependentei de alimente cu continut sarac de nutrienti, dar cu gust bun.

Un studiu recent a analizat relatia dintre intensitatea reactiei de glucoza in sange la un anumit aliment si gradul de activitate intr-o zona a recompensei din creier. Barbati supraponderali si obezi au primit un shake cu indice glicemic (IG) ridicat sau unul cu IG scazut (dar cu numar identic de calorii si aceeasi distributie a macronutrientilor) si li s-a verificat fluxul sanguin cerebral la patru ore dupa consum. Rezultatul:

Grupul ce a consumat produse cu IG ridicat a produs un grad mai mare de foame si o activitate mai intensa in  zona din creier asociata cu placerea, recompensarea cu eliberare de dopamina si dependenta. Studiul demonstreaza astfel ca o crestere de glucoza in sange produsa de mancare este proportionala cu gradul de dependenta produs in creier.

Studiul confirma cat de important este sa evitam alimentele rafinate si combinatiile alimentare cu indice glicemic mare, asa cum sunt zaharul, produsele de panificatie din faina alba, pentru ca alimentele bogate glicemic incurajeaza poftele alimentare, in mare parte probabil datorita sistemului de recompensa a dopaminei, mai ales la persoanele care sufera deja de o dependenta de mancare si nu reusesc sa scada in greutate.

In acelasi timp aportul glicemic al legumelor, al boabelor de fasole de exemplu, creaza senzatia de satietate mai repede si, conform acestui studiu, ar putea reduce potentialul de activare a centrilor recompensei si de dezvoltare a dependentei, fiind o sursa de carbohidrati ideala ca alternativa sanatoasa.

Surse:
http://www.diseaseproof.com/archives/hurtful-food-junk-food-desensitizes-the-reward-centers-of-the-brain.html

#dependenta #indice glicemic #obezitate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Este sau nu este cafeaua sanatoasa?
6 alimente ce dau dependenta
De ce painea si carbohidratii rafinati creeaza dependenta
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101