REDUCERI ÎN COȘ LA FINALIZAREA COMENZII | 29-31 MARTIE

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. 31 sfaturi generale in alimentatie sau ce cred eu despre mancare

31 sfaturi generale in alimentatie sau ce cred eu despre mancare

Aceste sfaturi pentru alimentatie, mancare si dieta incerc sa le rezum si sa le scriu de ceva timp. Ele se pot considera o dieta de viata sanatoasa, dieta mea de viata sanatoasa, dieta pentru mine. Poate cateva sfaturi sau toate sfaturile vi se potri

Aceste sfaturi pentru alimentatie, mancare si dieta incerc sa le rezum si sa le scriu de ceva timp. Ele se pot considera o dieta de viata sanatoasa, dieta mea de viata sanatoasa, dieta pentru mine. Poate cateva sfaturi sau toate sfaturile vi se potrivesc si voua, cititi cu atentie si cu mintea deschisa.

Pentru mine mancarea, alimentatia, in ultimii ani si mai ales in ultimii 8, s-a transformat din ceva bun in ceva foarte bun, hranitor si vesel, iar acum va pot impartasi regulile mele de alimentatie, pentru sanatate si energie, reguli care ma ajuta pe mine sa pot fi ceea ce sunt: mai energic, mai calm, mai optimist.

Stiu, am scris 31 de sfaturi. Par multe... sunt multe. Am mai scos din ele. Sfaturile alimentare, pe care le veti citi, sunt simple, explicite si pot, foarte repede, sa va intre in obisnuinta, fara sa incercati sa le tineti minte. Cred ca aceste reguli alimentare nu sunt general valabile, dar asa cum eu am incercat tot felul de reguli inainte si am ajuns la astea, va invit sa le incercati, sa le urmati si sa ascultati ce va spune corpul, dupa care sa decideti care sunt regulile voastre de alimentatie.

  1. Nu mancati carne. Nici macar apa in care a fiert carnea. Nici macar peste si el e tot carne. NICI macar fructe de mare.
  2. NU mancati lactate. Par ca au calciu, dar nu mai este laptele de odinioara. Parerea mea este sa nu mancati lapte si produse din lapte chiar daca aveti “o sursa sigura”. Macar pentru o perioada de 1 luna. Va voi invata sa faceti, sau veti cumpara, lapte de soia, de migdale, iaurt de caju, de migdale, etc. Branza de soia, tofu, e complicat de facut acasa, va sfatuiesc sa o cumparati.
  3. Acelasi lucru cu privire la oua. Nici un fel de oua. Pentru anumite mancaruri care vor necesita un liant de tip ou, vom invata alternative.
  4. Nu folosim sare iodata, aruncati-o din casa pentru a nu fiti tentati. Folosim sare de mare, cel mult sare de Himalaya. Sarea o veti gasi la magazinele naturiste.
  5. NU mancam, in aceeasi mancare, la aceeasi masa, legume si fructe. Legume: morcov, pastarnac radacina, gulie, cartofi, etc. Fructe: rosii, ardei, vinete, castravete, dovlecel, dovleac, piersica, mere, pepene, portocale, grefe, etc.
  6. Condimentele se pot folosi la orice mancare fie din legume fie din fructe. Va sfatuiesc sa le folositi din belsug si sa le treceti printr-un proces termic cat mai scurt sau deloc. La fasole sau echivalent, de exemplu, puteti folosi unele condimente cand fierbe si unele proaspete cand o serviti. Condimente: zeama de lamaie, frunze de patrunjel, marar, leustean, busuioc, piper, sare.
  7. Fasolea sau echivalent (naut, linte, soia, etc) se poate manca cu legume sau fructe. Ele de obicei se fierb sau se pun la germinat pentru a putea fi mancate.
  8. Nucile (alune, caju, migdale, nuci romanesti, etc) si seminte (susan, seminte de floarea soarelui, de bostan, mustar, grau, etc) se mananca cu legume sau fructe. Pentru ele va recomand sa le hidratati (minim 2 ore in apa) sau sa le germinati.
  9. NU mancati fasole sau echivalent, nuci sau seminte la micul dejun si nici dupa ora 19 – 20. Mancati-le dupa 2 – 3 ore dupa ce va-ti trezit, ca organismul sa aiba timp sa se trezeasca.
  10. Este greu si chiar nerecomandat sa aveti un meniu fix pe fiecare zi. Cel mai bine este sa “go with the flow”. La micul dejun puteti sa mancati niste fructe sau niste legume, iar micul dejun “normal” sa-l luati dupa cateva ore.
  11. Apoi, daca aveti un blender, recomand dimineata un smoothie cu fructe si multa multa verdeata (spanac, salata, papadie, untisor… orice alte frunze de culoare verde). Orice este verde abunda in clorofila, iar clorofila este pentru oameni ca o perfuzie cu sange proaspat si curat direct din natura. Incercati sa folositi fructe pentru savoare, un indulcitor gen miere (daca sunteti sensibili la gust), o baza solida gen nuci, alune, macademia, seminte, stafide (cam o mana) si frunzele verzi (cam 50% din compozitie).
  12. Daca nu aveti blender, este mai greu de consumat verdeturi dimineata asa ca va recomand fructe ce aveti la indemana si sunt recomandate cele in sezon: mere , pere, banane (mare grija la mere si pere ele contin pectina care este o fibra cu efect laxativ, deci consumate in cantitati exagerate... creaza stiti voi ce problema). Asa ca doua mere si o banana dimineata in timp ce trageti aer curat in piept pe balcon, este de

    pentru o viata sanatoasa

    fructele si legumele nu trebuie combinate in mancare

    ajuns.

  13. Sa aveti mereu la voi la munca ceva de rontait, mai ales la inceput pana corpul tau se obisnuieste cu tranzitia si digestia diferita. Sa aveti nuci, stafide, seminte de dovleac sau floarea soarelui si fructe. Pe la ora 10-11, puteti manca iar cateva fructe si ceva de rontait.
  14. La pranz, ar trebui sa aveti cea mai mare masa din zi, este ora cand avetii nevoie de energie si puteti digera lejer o cantitate mai mare de mancare. Avand in vedere situatia cu munca pe care mai toti o avem o sa fie mai dificil, dar totusi va puteti descurca. Nu amestecati prea multe incercati sa mancati cat mai simplu. Dupa o perioada o sa vedeti cum corpul va indica singur ce isi doreste si dupa ce tanzeste, ascultati-l.
  15. Seara puteti sa mai ai serviti o salata depinde de ora, sau din nou fructe. Incercati sa nu mancati dupa ora 8. Odihna este foarte importanta, mai ales in tranzitie. Iar corpul nu se poate odihni, vindeca, daca mananci(ii dai de lucru) chiar inainte sa te culci.
  16. Proportia zilnica trebuie sa fie undeva de genul 80% carbohidrati 10% proteine si 10% grasimi mai ales pentru cineva care ar vrea sa slabeasca mai repede, ca de slabit oricum slabesti. Dar nu va bateti capul acuma cu cifre si calcule, lasati-va in voia naturii si a corpului vostru, danditi-va cat de mult bine ii faceti hranindu-l sanatos si constientizati fiecare lucru pe care il mancati ca si cand e ceva ce va deveni parte din voi.
  17. In rest , cand aveti timp fiti inventivi, puteti sa faceti o sumedenie de lucruri sanatoase, sunt o gramada de retete si site-uri foarte ajutatoare pe net. Eu scriu si filmez retete pe site-ul www.viataverdeviu.ro. Bucurati-va si treptat treptat odata ce o sa observati schimbarile uluitoare, viata voastra o sa fie total schimbata.
  18. Incercati sa introduceti in alimentatie super alimentele, cele locale si ieftine de genul polenul, mierea, hrisca, canepa, inul, nuca, etc. Incercati sa stati cat mai mult in soare si fara ochelari – soarele este forta creatoare pe pamant el da viata, expunerea la soare 15 minute la cateva zile ne incarca cu vitamina D. Respirati aer curat. Imbratisati din cand in cand cate un copac.
  19. O sa aveti zile in care energia voastra o sa fie atat de mare incat o sa vreti sa o punetii intr-un borcan si o pastrati pentru zilele in care o sa te simti fara energie si putere – sunt zilele in care corpul se detoxifica si arunca toxinele in sange care circula circula pana cand sunt scoase afara.
  20. Asteptati sa digerati ce atii mancat pana cand mancati din nou (3 ore).
  21. Nu mancati cu 2 ore inainte de culcare. Incercati sa prindeti orele 10pm-02am dormind, este perioada in care corpul vostru se vindeca.
  22. Apa. Beti cata apa puteti. Dupa ce va treziti beti douae pahar de apa. Apa rehidrateaza corpul dupa pauza pe care ai luat-o dormind si curata resturile de toxine din organism. Dupa ce bei apa, asteapta cam 20 minute pentru ca apa sa-si faca treaba (e posibil sa te trimita direct la baie). Apa sa NU fie de la robinet (decat daca aveti o minune de filtru). Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Va sfatuiesc sa procedati astfel: seara inainte de culcare, intr-un recipient cu apa sa puneti cateva fructe (mere, pere, etc), putina zeama de lamaie si un castravete mic fara coaja la 2 l de apa. Fructele , cred, ca ar trebui sa fie 2 (mere, pere, piersici, ardei, etc, combinate sau de cate un fel) la fiecare litru de apa si lichidul de la o jumatate de lamaie la fiecare litru de apa. Lasati recipientul peste noapte la temperatura camerei (sa nu fie prea cald), iar a doua zi beti lichidul si mancati fructele. La fel puteti sa utilizati legume. Incercati, diversificati si vedeti ce apa de fructe-legume-mere-castravete... va place.
  23. Apa sa o beti inainte de masa cu minim jumatate de ora si dupa masa la 2 ore. Incercati sa nu beti apa in timpul mesei.
  24. Alcoolul. Fara alcool rafinat. Chiar fara acool rafinat, nici macar casnic (tuica, palinca, etc). Daca vreti sa beti, beti pe zi maxim un pahar de vin rosu sau un pahar de bere fara alcool. Cu cat productia este mai din anii recenti. Va recomand sa folositi destul de des acest avantaj :)
  25. Ulei. Eu folosesc de multe ori ulei de samburi de struguri. E mai ieftin decat cel de masline si nici nu schimba gustul mancarii. Incercati sa folositi uleiuri presate la rece si dintr-o sursa cat mai sigura. Va sfatuiesc sa nu folositi ulei de floarea soarelui el fiind cel mai sarac in tot felul de elemente. Uleiul de floarea soarelui presat la rece poate fi inlocuit in alimentatie cu seminte de floarea soarelui crude (puse in salata, in dresinguri, etc).
  26. Folositi cat mai putin sau de loc prajeala. Puteti sa folositi cuptorul. Da-ti cu putin ulei legumele sau fructele si le bagati la cuptor intr-un singur strat per tava. Se vor praji. Nu la fel ca in tigaie. Dar sunt mai sanatoase. Prajeala in ulei si reprajeala alimentelor in caelasi ulei este unul dintre cele mai periculoase lucruri pe care le puteti face pentru sanatate.
  27. Pentru mancarurile pe care le veti face, care vor fi foarte simple, o sa folositi blender, storcator, deshidrator, cuptor si aragaz si recipiente (medii si mici) pentru hidratare si germinare. Eu inca nu mi-am luat deshidrator, dar am vreo 18 recipiente. In unele tin nucile si semintele si fructele deshidratate, etc, iar in unele le hidratez.
  28. Cititi cu atentie etichetele de pe produse, chiar si cele “naturale” nu sunt intotdeauna ceea ce par!
  29. Includeti miscarea in programul de zi cu zi. Fie ca faceti o plimbare, sau urcati si coborati pe jos in loc sa luati liftul, fie ca mergti o statie pe jos in loc sa luati autobuzul sau ca faceti miscare acasa ori sala, gasiti metode sa faci miscare.
  30. Va recomand sa cititi si sa va documentati cat mai mult, astfel o sa intelegeti mult mai bine si o sa va automotivati sa “stay on track.”
  31. Ganditi pozitiv, petreceti cat mai mult timp in natura si zambiti.

 

Sacose Viata Verde Viu

#absoarbe apa #apa #apa de castravete #apa din lac #apa din lacul #apa lacului #bautul apei #mancare #mancare de tranzitie #metode #sanatate

Ce au mai parcurs alti cititori...

Bucurati-va de mancare, asa cum a proiectat-o mama natura!
3 pasi simpli pentru alegeri alimentare mai sanatoase
Principii de baza despre sanatate: ce este inflamatia?

Ce spun cititorii despre "31 sfaturi generale in alimentatie sau ce cred eu despre mancare"

adri01 July 2016 00:01Raspunde

chiar daca nu voi putea niciodata sa tin un regim atat de strict, imi sunt folositoare sfaturile..pentru ca nu vreau sa slabesc,ci doar sa fiu sanatoasa..Multumesc'! si app. iubesc pagina voastra!♥

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101