Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. 3 metode prin care sunt distrusi nutrientii din alimente

3 metode prin care sunt distrusi nutrientii din alimente

Una dintre preocuparile de baza ale alimentatiei din ziua de azi este toxicitatea si lipsa de nutrienti. Totul incepe cu semintele, apoi cu solul in care sunt plantate si cum sunt tratate pe perioada cresterii. Ca si cum toate acestea nu ar fi sufici

Una dintre preocuparile de baza ale alimentatiei din ziua de azi este toxicitatea si lipsa de nutrienti.

Totul incepe cu semintele, apoi cu solul in care sunt plantate si cum sunt tratate pe perioada cresterii.

Ca si cum toate acestea nu ar fi suficiente, alimentele sufera in continuare un proces de dezintegrare de la momentul recoltei si pana ajung in farfurie.

Acestea sunt metodele cele mai des intalnite de distrugere a diversilor nutrienti din alimente.

Procesarea

Cea mai cunoscuta si mai procesata categorie de alimente sunt fara indoiala cerealele. Acestea sufera un intreg proces de prelucrare, pentru o multitudine de produse de panificatie, in urma caruia raman doar cu un mic procent din valoarea nutritiva initiala de la recoltare.

Pentru a initia procesul, taratele care pot stimula incoltirea si coaja plina de nutritie si de fibre a bobului sunt inlaturate lasand in urma numai endospermul galbui, care este practic numai amidon cu un continut nutritiv sarac si o rata glicemica ridicata.

Ulterior, pentru a intarzia maturarea si a prelungi viata invelisului exterior, dar si pentru mentinerea aspectului curat si alb, endospermul este strivit si tratat cu cloruri pentru a deveni alb. Un produs secundar al acestui proces este aloxanul, folosit in laboratoarele de testare medicala pentru inducerea diabetului in animalele-cobai.

Ceea ce ramane este doar o umbra a valorii nutritive initiale.

Caldura

Un alt mod in care se distrug nutrientii din alimente este temperatura ridicata. Numerosi fitonutrienti, enzime, probiotice si vitamine nu supravietuiesc procesului de incalzire care se face de obicei la temperaturi foarte mari desi multi nutrienti se distrug de la o simpla temperatura de 42 de grade in sus. Astfel mancarea este privata de acesti nutrienti vitali.


Un proces de incalzire ce are loc inaintea gatitului este pasteurizarea. Acest proces are loc mai ales in cazul produselor lactate pentru inlaturarea bacteriilor daunatoare ce pot aparea in procesul colectarii. Din pacate, odata cu pasteurizarea, sunt eliminati si toti acei nutrienti fragili si benefici precum enzime si bacterii bune, care sunt vitale pentru digestie si sanatate.

O alta practica des intalnita este gatitul la cuptor si pe plita la temperaturi foarte ridicate si pe perioade lungi de timp, duprocesare alimente pierdere nutrienticand la distrugerea diferitilor nutrienti.

In sfarsit, gatitul la microunde este cel mai nociv mod de a gati deoarece moleculele de apa din produsele gatite sunt excitate, ducand la formarea caldurii din interior catre exterior. Acest lucru determina uciderea celula cu celula a alimentelor gatite si descompunerea moleculara integrala a vitaminelor si fitonutrientilor acestora, favorizand aparitia bolilor.

Gatitul la microunde practic omoara complet alimentele, lasand in urma calorii, fibre si minerale goale. Fiecare particica de vitamina si fitonutrient este distrus.

Iradierea

Acest proces expune alimentele la materiale radioactive, precum cesium-137 si cobalt-60, pentru a ucide insecte, bacterii, mucegai si ciuperci si pentru prevenirea incoltirii si prelungirea vietii boabelor.

Din pacate, alimentele care au fost iradiate isi pierd mult din valoarea nutritiva. Iradierea poate distruge intre 5 si 80 % dintre vitaminele si nutrientii existenti intr-o varietate de alimente, incluzand vitamine esentiale precum A, complexul de B-uri, C, E, si K. De exemplu, ouale iradiate pierd 80 % din vitamina A, iar sucul de portocale pierde 48 % din beta caroten.

Desi procesele de incalzire si iradiere sunt aplicate de organizatii guvernamentale pentru reducerea riscului aparitiei de boli, indirect aceste au creat o politica ce mareste numarul celor rapusi de boli cronice si infectii datorate distrugerii de probiotice, enzime, si alti nutrienti care ajuta corpul sa-si cladeasca o rezistenta contra infectiilor.

In concluzie, cu cat alimentele consumate sunt mai proaspete, mai crude, mai intregi, cu atat mai sanatos si mai detoxificat va fi sistemul imunitar pentru a combate efectul agentilor patogeni daunatori.

Surse utilizate pentru acest articol:

http://www.naturalnews.com/028578_grains_health.html

http://www.naturalnews.com

http://www.naturalnews.com

http://www.naturalnews.com/046186_irridiation_processed_foods_microwaves.htm - nutrienti

#alimente #caldura #distrugere #nutrienti

Ce au mai parcurs alti cititori...

Top 5 alimente de evitat pentru a avea un corp sanatos
5 alimente care pot accelera metabolismul
Monoglutamatul de sodiu, cel mai periculos ingredient din mancarea ta zilnica
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101